Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: «Διασταυρώσεις (Μελέτες στη διδακτική των ξένων γλωσσών και πολιτισμών, τη γλωσσολογία και τη μετάφραση, αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καλλιαμπέτσου - Κορακά)» (συλλογικός τόμος με κείμενα πανεπιστημιακών καθηγητών των ξένων γλωσσών, πολιτισμών, γλωσσολογίας, μετάφρασης, παιδαγωγικής φιλολογίας, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες της διεθνώς καταξιωμένης καθηγήτριας της Διδακτικής των ξένων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών). Βασίλειος Π. Βερτουδάκης «Το όγδοο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας (Μια μελέτη των επιγραμμάτων του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού)» (μελέτη για τα 254 επιγράμματα που περιλαμβάνει το 8ο βιβλίο της περίφημης ποιητικής «Παλατινής Ανθολογίας». Πρόκειται για στιχουργημένα επιγράμματα του ποιητή της ύστερης αρχαιότητας Γρηγορίου Ναζιανζηνού, επηρεασμένα από τους Ομηρο, Ησίοδο, Καλλίμαχο, Θεόκριτο, αλλά και από ελάσσονες ποιητές των αυτοκρατορικών χρόνων).

-- «Αγρα»: Στέφαν Τσβάιχ «Επικίνδυνος οίκτος» (μετάφραση Μιμίκας Κρανάκη. Σπουδαίο μυθιστόρημα, γραμμένο παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Διαδραματίζεται τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και περιγράφει μια ιστορία έρωτα και προδοσίας, με φόντο τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας και τη σκόπιμη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας στο Σεράγεβο, δολοφονία που έγινε το πρόσχημα για την έναρξη του πολέμου. Η έκδοση συνοδεύεται με κείμενα από την αμερικανική, αγγλική, γαλλική και την προκείμενη ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος). Θωμάς Κοροβίνης «Το αγγελόκρουσμα (Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου)» (πεζογράφημα του βραβευμένου συγγραφέα, αλλά και εκπαιδευτικού στιχουργού και συνθέτη, το οποίο εμφανίζει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη να μονολογεί κατά τις δυο τελευταίες μέρες και νύχτες της ζωής του, αυτοαφηγούμενος το ταπεινό και φτωχικό βίο του). Πάκο Ιγνάσιο Τάιβο «Αντίο Μαδρίτη» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος. Νουβέλα, με μια ακόμη περιπέτεια του μονόφθαλμου ντετέκτιβ Εκτορ Μπελασκοαράν).

-- «Γκοβόστης»: Αργύρης Π. Βεργόπουλος «Αιρετικά και βέβηλα» (νέο σημαντικό θεματολογικά ποιητικό βιβλίο του στιχουργού επιτυχημένων τραγουδιών και εικαστικού. Περιλαμβάνονται και εκτενή ποιήματά του, που ανατρέχουν στην Ιστορία μας, «μνημονεύουν» ιδανικά που «γέννησαν» ηρωικούς αγώνες του λαού μας, οργίζονται με την εξουθένωση του λαού από την ευρωενωσιακή πολιτική και την πλουτοκρατία, αλλά και με ποιητικό επίλογο αισιοδοξούν ότι «όσο θα πληθαίνουν οι ανυπόδητοι οδοιπόροι, / ... υπάρχει ελπίδα... / όσο τα βήματα θα σμίγουν στις δίσεκτες πορείες, / ...υπάρχει ελπίδα...»). Μe Αβρακατάμπρα «Μαρίνα» (ποίηση, υπογραμμένη με ψευδώνυμο). Από το τριμηνιαίο περιοδικό ποίησης «Τα ποιητικά» των εκδόσεων «Γκοβόστη» εκδόθηκαν οι εξής μικρού σχήματος, ποιητικές συλλογές: Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Κι η άβυσσος μου ανέβηκε ως το γόνατο», Ευγένιος Δαμουλάκης «Ποιήματα», Ζωή Σαμαρά «Και είναι πολύ μακριά η Δύση». Τέλος, σημειώνουμε ότι στο 6ο τεύχος του περιοδικού «Τα ποιητικά» είναι αφιερωμένο στον Αρη Αλεξάνδρου.

- «University Studio Press»: Θωμάς Φλάμπουρας «Δεύτερη ανασκαφή» (το βιβλίο περιλαμβάνει παλιές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις επωνύμων Ελλήνων καλλιτεχνών, συγγραφέων, κριτικών τέχνης και άλλων πνευματικών ανθρώπων).

- Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο «Γιάννης Λασηθιωτάκης» (κατάλογος των έργων ζωγραφικής του Γ. Λασηθιωτάκη που φιλοξένησε το μουσείο).

- Δήμος Πατρέων: «Ζωγραφική, χαρακτική, σχέδια (Από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών)» (δίγλωσση έκδοση των έργων της έκθεσης «Οι δωρεές και τα αρχεία Μανιάκ, Τσίλερ, Δωρή», την οποία παρουσίασε φέτος η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Η έκθεση περιέλαβε ένα πανόραμα ζωγραφικής, εικόνων, σχεδίων, καρτ ποστάλ και ανέκδοτων φωτογραφιών από τις συλλογές της Πινακοθήκης).

-- «Ηριδανός»: Βαγγέλης Γεωργάκης «Ακροβάτης του ονείρου» (μυθιστόρημα για τα νεανικά όνειρα, που αναζητούν διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση).

-- «Περί Τεχνών»: Νίκος Νταής «Η θαλασσί κούρσα» (μυθιστόρημα).

-- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας). Τεύχος 142, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανέκδοτο προσχέδιο του ανολοκλήρωτου θεατρικού μονόπρακτου του Αντον Τσέχοφ «Το τούβλο», γραμμένο το 1903, σε μετάφραση του συγγραφέα Φίλιππου Δ. Δρακονταείδη.

-- «Μανδραγόρας» (περιοδικό για την τέχνη και τη ζωή). Τεύχος 46, συνοδευόμενο με μεταξοτυπία έργου του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου.

-- «Φιλολογική» (περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων). Τεύχος 117.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ