Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι αγώνες τέλειωσαν η «καθαριότητα» μένει!

«

Ρε, τι άνθρωποι είστε εσείς, δεν έχετε καμία μπέσα! Δε μου είπατε, "έλα αγόρι μου, βάλε και εσύ ένα χεράκι να πετύχουνε οι αγώνες και ύστερα πάλι δικιά σου η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, το πίσω μέρος του Δημαρχείου, η αρχή της Σταδίου, όλες, τέλος πάντων, οι πιάτσες"; Γιατί δεν κρατάτε το λόγο σας; Πάνε οι αγώνες, φύγανε οι ξένοι, αλλά εγώ εδώ, στην απομόνωση! Πότε, ρε, θα με βγάλετε; Είπατε να κρύψετε από τους ξένους το "πρόβλημα", το κρύψατε! Με μαγκώσατε και μένα, και τα παιδιά που βαράνε σύριγγες, και τα δυστυχισμένα μωρά που ζητιανεύουν, και τους ανάπηρους, και τους άστεγους και, ως διά μαγείας, μας εξαφανίσατε όλους. Η πόλη "καθάρισε"!

Ούτε τις φωνές μας νοιαστήκατε, ούτε τις διαμαρτυρίες μας, ούτε τις διαμαρτυρίες άλλων ανθρώπων, οργανώσεων, εφημερίδων, τηλεοράσεων... Από το σβέρκο και στο "άγνωστο". Πού είμαστε, ρε; Πού μας έχετε μαντρωμένους; Είμαστε όλοι ζωντανοί ή δώσατε τους μισούς για ανταλλακτικά; Θα ξαναβγούμε στο φως ή θα μας ξεβράσει κανένα ρέμα; Χωρίς νεφρά, μάτια, καρδιές, σπλήνες και ό,τι άλλο χρήσιμο για μεταμόσχευση; Και οι φωνές που ακούω είναι πράγματι φωνές τρελών; Μας έχετε όντως σε τρελάδικο κλεισμένους ή οι φωνές που ακούω είναι φωνές αυτών που θέλουν να βγουν και τους βασανίζετε για να το βουλώσουν;

Δε σας έχω καμία εμπιστοσύνη! Εδώ κοροϊδέψατε τη Βουλή, τα κόμματα. Κοροϊδέψατε τους "κανονικούς" πολίτες, δε θα κοροϊδέψετε εμάς που, έτσι κι αλλιώς, μας είχατε χεσμένους! Εδώ είπατε, μόλις τελειώσουν οι αγώνες, θα ξηλώσετε τις κάμερες, θα γυρίσουν οι πράκτορες και οι "εθελοντές" με τα περίστροφα στα σπίτια τους, "η πόλη θα πάρει πάλι τους γνωστούς της ρυθμούς". Ούτε το "Ζέπελιν", που βγάζει μάτια, δεν αποσύρατε! Κάθε τόσο το ακούω να μουγκρίζει με αυτό τα αργό βασανιστικό μουγκρητό του! Εδώ που είμαι κλεισμένος - αλήθεια, πού στο διάολο με κρατάτε; - έχω την αίσθηση ότι το "Ζέπελιν" παίζει το γνωστό ρόλο της μοτοσικλέτας χωρίς εξάτμιση. Είναι μέρος των γνωστών βασανιστηρίων...

Αλλά, εγώ έχω το δικό μου το πρόβλημα. Θέλω να ξέρω αν θα ξαναγυρίσω ζωντανός στην πλατεία Βάθης. Εκεί που άφησα τα χαρτοκούτια μου, που άπλωνα τις νύχτες και ονειρευόμουνα! Εδώ που με κρατάτε, με τρώει η ανασφάλεια. Φοβάμαι ότι η "καθαριότητα", που εξαγγείλατε, θα είναι οριστική! Κάτι μου λέει, ότι μας ετοιμάζετε για τον Καιάδα. Γιατί, όταν λες "καθαρίζω την πόλη" και μαζί με τα σκουπίδια μαζεύεις και ανθρώπους, και τους μεταχειρίζεσαι και αυτούς όπως τα σκουπίδια, τότε αυτή η "καθαριότητα" μετατρέπεται σε ανθρωποφαγία. Φοβάμαι, λοιπόν, πως έπεσα, πέσαμε, όλοι εμείς της Β΄ εθνικής, σε αληθινούς ανθρωποφάγους! Γιατί ανθρωποφαγία είναι όταν περνάει ο "μπόγιας" και μαζεύει, μαζί με τα αδέσποτα, τους ατυχέστερους των άτυχων και αντί να τους πάει στο στάδιο να χαρούνε τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα, τους χώνει στη Σπιναλόγκα! Στη Σπιναλόγκα, που κανένας δεν ξέρει πού, ακριβώς, βρίσκεται!

Ολοι εμείς, βέβαια, κοστίζουμε όσο ένα φουστάνι της Γιάννας. Χωράμε κάτω από μια γέφυρα του Καλατράβα. Μια δεξίωση λιγότερη και το "πρόβλημα" λύθηκε. Εντάξει, απλοϊκά πράγματα λέω, το ξέρω! Δεν υπάρχει διάθεση, ούτε είναι φυσιολογικό, για την ακρίβεια είναι εκτός πραγματικότητας να στερηθούν, έστω το ελάχιστον, οι γνωστοί ανθρωποφάγοι για να επιβιώσουν μια χιλιάδα "αποβράσματα". "Αποβράσματα" για τα οποία την κύρια, αν όχι τη μοναδική, ευθύνη φέρουν αυτοί που θέλουν να "καθαρίσουν" την πόλη.

Ας κάναμε, όμως, και εμείς τους υπολογισμούς μας. Ας γινόμασταν εθελοντές. Συνεργάτες της αστυνομίας. Ας τρέχαμε πίσω από το "Ντάτσουν" με τα καρπούζια. Εδώ έτρεξε ο Σαββόπουλος, ο Νταλάρας. Εδώ δεν έμεινε σχεδόν κανένας, απ' αυτούς που δεν έπρεπε, που να μην έχει ενδώσει! Ονόματα πρώτα, όχι λιανοπουλητές, παπατζήδες, άστεγοι και διακονιαραίοι. Ωστόσο, αυτή τη φορά απευθύνομαι στον κόσμο, σας παρακαλώ, μη μας ξεχνάτε. Υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουμε, οριστικά, εδώ μέσα».


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ