Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Παιδάκια μου, οι πετρελαιοφονιάδες είναι εδώ

Δεν την άντεξα αυτές τις μέρες την τηλεόραση. Σκόρπιες εικόνες μάζεψα. Μισοσπασμένες κουβέντες φρίκης. Γυμνά αγγελούδια σε σπαραγμένες αγκαλιές. Αλλόφρονες γονείς. Πίναμε το κάτουρό μας... Το γυμνούλικο που πίνει όρθιο λαχταριστό νερό. Δίπλα το κορίτσι, άγουρη άνοιξη, που ήπιε το θάνατο. Η μάνα, που τινάχτηκε στον αέρα στο όνομα του γιου της, κοιτάζοντας κατάματα δεκάδες γιους και κόρες, τους αθώους του εχθρού της. Μπεσλάν. Οσετία. Λέξεις «εξωτικές» στη χώρα που η επικοινωνία δίνει χώρο θεάτρου στους συνηγόρους του διαβόλου, του ψευδοήρωα «γιου του ανέμου». Δυο λεπτά εισαγωγή για το δράμα κι ύστερα μισή ώρα για την επιθεώρηση. Το πριμ της «εθνικής» πατάει τα παιδιά στο σχολειό του τρόμου. Η μάνα κι ο Γκόρκι απέναντι στον Δημητρακόπουλο. Παιδιά οι ...αθλητές, βδομάδες τώρα. Παιδιά και τα πτώματα των αγγέλων στη νότια Ρωσία. Γλώσσα - φονιάς. Ξύλινο καρφί που ανασταίνει και δε σκοτώνει βρικόλακες του θαυμαστού νεοταξίτικου καινούριου κόσμου.

Η σιωπή. Του αίσχους και του πένθους. Μόνη αυτή σώζει τώρα. Το αδιανόητο σ' όλες τις κουλτούρες, σ' όλες τις θρησκείες, σ' όλες τις ιστορικές στρεβλώσεις είναι εικόνα στην τηλεόραση. Τωρινή. Live. Θέαμα καθηλωτικό. Με σχολιαστές και υποβολείς. Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, ντόπιων και αλλοδαπών, «αναλύουν». Ο λόγος τους ντύνεται με εικόνες του Πούτιν να παίζει τζούντο. Μιλάνε για την «Αλ Κάιντα». Για την ανοργανωσιά του ...σοβιετικού στρατού! Φτύνουν στους τάφους των γυμνών παιδιών και λιγώνονται από την καλοσύνη του Μπους, που προσφέρει τις προσευχές του στο ρώσικο λαό. Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά ξεσκίζουν την ψυχή του κόσμου όπου κι όση απέμεινε. Στον τόσο πόνο οι φίλοι μου, κι οι άτεκνοι μάλιστα, τρελαίνονται. Αλλος ορέγεται τη δύναμη να ισοπεδώσει την Τσετσενία... Αλλος επιμένει ότι ήταν συμψηφιστικά υπέρτεροι οι Αμερικανοί που δεν έδειξαν ούτε ένα πτώμα του Σεπτέμβρη της Νέας Υόρκης. Αλλος πιστεύει ότι ο Γεωργάκης διάλεξε το Θέατρο Βράχων, για να γίνει βράχος η διακήρυξή του. Αυτός βάζει στοίχημα ολημερίς τη λογική του και την πολιτική την παίζει σαν προ-πο.

Ολα τα νομικά που σπούδασα, σύντροφοι, και τ' άλλα τα νομικά της ζωής μετρώντας οχτώ χιλιάδες πτώματα παιδιών στη Ρουάντα της περασμένης δεκαετίας συνοψίζονται σ' εκείνο το ...ελαφρυντικό. Βρασμός ψυχής. Μόνο που στο Μπεσλάν, με τη μαρτυρία του γυάλινου κουτιού, αυτός ο βρασμός ψυχής γίνεται απόλυτη σιωπή μέσα μου. Αφωνος, άηχος κρότος όπλου. Ψάχνω ατσάλι τιμωρίας κι επαναστατικής αντίδρασης στην ύβρι. Εκτός μέτρου. Προσχωρώ στο δίκαιο πόλεμο της άμυνας και της πατρίδας της ψυχής μου. Αποδέχομαι το μέσο της βίας - απάντησης. Παγιδεύομαι. Εφιάλτης. «Ο Χριστός έπαθεν υπέρ ημών» (Α΄ Πέτρου Β.21). Τα νήπια του Μπεσλάν έπαθαν υπέρ τίνος; Για ποιον πολιτισμό μιλάω; Αυτόν που άρχισε με τη Μήδεια και ξανάρχισε με τον Ηρώδη! Οσμή πετρελαίου αναδίνεται από τους φρεσκοσκαμμένους παιδικούς τάφους, που χάσκουν ανοιχτοί και περιμένουν σαν το χαμόγελο των αναλυτών, σαν το Δρούγο.

Στον ύπνο μου έρχεται ο Στάλιν. Παρουσιάζει τον Ζούκωφ ως αρχιστράτηγο των στρατών της Ουκρανίας. Στην προσφώνησή του, μου απαντάει. Ξέρω υπέρ ποίων έπαθαν οι μικροί του Μπεσλάν, τεράστιοι σαν ερινύες του σύγχρονου(;) κόσμου.

«... Είμαι πεπεισμένος ότι (οι Γερμανοί τότε) θα εκτεθούν εναντίον μας, επιχειρώντας πρώτα να καταλάβουν την Ουκρανία και σε συνέχεια να προωθηθούν προς ανατολάς για να πάρουν το σιτάρι της Ουκρανίας, το γαιάνθρακα της κοιλάδας του Ντονιέτς και τα πετρέλαια του Καυκάσου...».

Παιδάκια μου καληνύχτα! Οχι αιώνια. Μακάρι ο ύπνος σας να μυρίζει πυρκαγιά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ