Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Φίλιππα Γεωργουδάκη, προέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ
«Οχι» στην ομηρία της ΑΓΝΟ

- Με τα 33 δισ. η ΑΤΕ έκανε τη σημαντικότερη προσφορά για την ΑΓΝΟ. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις από εδώ και πέρα;

-To ότι δε βρεθήκαμε στα δόντια της ΦΑΓΕ - ΔΕΛΤΑ, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση και την ΑΤΕ από τις συνολικές τους ευθύνες. Εχουμε επισημάνει πολλές φορές οι εργαζόμενοι, ότι με την πολιτική τους, κυβέρνηση και ΑΤΕ, οδήγησαν τις εξελίξεις και τη μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, την ΑΓΝΟ, να κλυδωνίζεται σε σημείο, να φθάνουν οι πιο σκληροί ανταγωνιστές της προ των πυλών της. Κανένας δεν ξεχνάει τι προηγήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με στόχο την απαξίωσή της.

-Πώς εκτιμάτε την κίνηση της Αγροτικής;

- Η ΑΤΕ αναγκάστηκε να κάνει αυτή την προσφορά μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από πλευράς εργαζομένων και παραγωγών και την επιμονή τους στο αίτημα να μην παραδοθεί η ΑΓΝΟ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό όμως μόνο το γεγονός δε σημαίνει τίποτα καθώς η θέση μας ήταν και παραμένει, να συνεχίσει ο παρεμβατικός ρόλος της ΑΓΝΟ. Αυτό πιστεύουμε ότι θα εξασφαλιστεί στο βαθμό που θα υπάρξει άμεσα ολοκλήρωση των διαδικασιών της μετεξέλιξης και στο νέο σχήμα που θα προκύψει. Θα συμμετέχουν οι παραγωγοί στο συλλογικό φορέα και με το ποσοστό που έχει υποσχεθεί η ΑΤΕ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στη νέα ΑΓΝΟ, να διατηρεί τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά της; Θα διασφαλίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως διατήρηση του ασφαλιστικού ταμείου, των συλλογικών συμβάσεων κλπ.; Θα διατηρηθεί και θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με την παράλληλη αναπτυξιακή πορεία; Αυτά για μας είναι αιτήματα αδιαπραγμάτευτα. Να προσθέσω ότι μάς απασχολούν ακόμη μια σειρά ζητήματα τόσο τεχνικά όσο και ουσίας που θα προκύψουν με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως είναι η διακοπή ή η συνέχιση των εργασιακών σχέσεων. Η δική μας θέση είναι, «να περάσουν» όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία και το ενεργητικό, στη νέα δομή και με τη σειρά της αυτή να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό.

-Οι προσφορές για την ΑΓΝΟ θα αξιολογηθούν σε δέκα μέρες και στη συνέχεια η ΑΤΕ θα πρέπει να ανακοινώσει την τελική απόφαση. Πιστεύετε ότι αυτό θα γίνει προεκλογικά;

- Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και πιθανόν να επιχειρηθεί αναβολή των αποφάσεων για μετά τις εκλογές. Εμείς από την πλευρά μας τονίζουμε, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να βρεθούμε μέχρι τις 9 του Απρίλη σε κατάσταση ομηρίας, όπως πιθανά φαντάζονται κάποιοι. Απατώνται όσοι υπολογίζουν ότι μετά τις εκλογές κυβέρνηση και ΑΤΕ θα έχουν λυμένα τα χέρια τους, προκειμένου να διαμορφώσουν τη σύνθεση της νέας εταιρίας, κατά τρόπο αυθαίρετο και χωρίς να κρατούν τις δεσμεύσεις που έδωσαν σε παραγωγούς και εργαζόμενους. Να επιχειρηθεί δηλαδή η εγκατάσταση στρατηγικού επενδυτή και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, πράγμα που σημαίνει έμμεση ιδιωτικοποίηση. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε η λύση να δοθεί πριν τις εκλογές. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή και σε αγωνιστική ετοιμότητα.


A.N.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ