Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη χαλάρωση των νομικών περιορισμών σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση της χρήσης εμβρυακών βλαστοκυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς ζήτησε χτες ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Μπιλ Φριστ, λέγοντας πως η υπόθεση «δεν είναι θέμα θρησκευτικής πίστης, αλλά επιστήμης» που κυοφορεί ελπίδες για τη μελλοντική θεραπεία ανίατων, σήμερα, ασθενειών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η καταμέτρηση του 1/3 των εκλογικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχτές στην Ουγκάντα για την ελεύθερη δράση και συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στη χώρα δείχνουν το 89,6% των ψηφοφόρων ένθερμο υποστηριχτή της πολυκομματικής δημοκρατίας.

ΒΙΝΤΙΑΝ.-- Στην προώθηση αντιτρομοκρατικών μέτρων, την απαλλαγή των Στενών της Μάλακα από την πειρατεία και την αποτροπή ή αναχαίτιση πολέμων μέσω προληπτικής διπλωματίας συμφώνησαν χτες δεκάδες αξιωματούχοι των 10 χωρών - μελών του ASEAN και του 15μελούς περιφερειακού φόρουμ του οργανισμού, κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της οργάνωσης για την ασφάλεια στο Λάος.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας στη Σριναγκάρ. Παράλληλα, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δήλωνε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» με την Ινδία συνεχίζεται «κανονικά».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ιός της γρίπης των πουλερικών, που εντοπίστηκε σε πτηνά στη Σιβηρία είναι ο Η5Ν1, που μεταδίδεται στον άνθρωπο, ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδιακή Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ρωσίας. Η ασθένεια έχει κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές στη Νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία δύο χρόνια.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Συνάντηση είχαν χτες ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγκέλι Ντούλε, με αντικείμενο πιθανή συνεργασία τους για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Αλβανίας. Ωστόσο, αυτή ίσως δε σχηματιστεί πριν το Σεπτέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ