Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αλλο η θεωρία, άλλο η πρακτική...

«

Η διατήρησις μεγάλης εισοδηματικής ανισότητος ενδέχεται να καταστήσει μη πραγματοποιήσιμους υψηλοτέρους ρυθμούς αυξήσεως του κατά κεφαλήν εισοδήματος, διότι μέγα μέρος του πληθυσμού θα χάση κάθε ενδιαφέρον διά την οικονομικήν πρόοδον...».

Ποιος υποστήριξε και την άποψη αυτή, αλλά δεν εφαρμόστηκε ούτε από τον ίδιο όταν έγινε εξουσία; Μα ο Ανδρέας Παπανδρέου, γενικός διευθυντής, τότε, δηλαδή το 1962, του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. Και στη σχετική μελέτη του με τον τίτλο: «Στρατηγική της Οικονομικής Αναπτύξεως της Ελλάδος» αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων συμπερασμάτων ότι «η διά λόγους κοινωνικής επιδείξεως κατανάλωσις και η στροφή της ζητήσεως προς αλλοδαπά είδη πολυτελείας, τείνουν, επίσης, να επιβραδύνουν την οικονομικήν ανάπτυξιν...».

Πέρα από την ουσία αυτών των απόψεων που δεν εφαρμόστηκαν ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους διαδόχους στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ, ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει τη διατύπωση αυτής της μονογραφίας - μελέτης στην καθαρεύουσα και μάλιστα με υπογεγραμμένες κ.λπ.

Επί της ουσίας τώρα, και αντίθετα με τις «ακαδημαϊκές» αυτές αναφορές, η οικονομική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων επιδείνωσε την ανισοκατανομή του εισοδήματος των εργαζομένων και βέβαια του εμπορικού ισοζυγίου. Ετσι, αυτή η ΕΟΚ και μετέπειτα η Ευρωένωση αντί να ανοίξει τις αγορές της για τα ελληνικά προϊόντα έγινε, η «ανοιχτή αγορά για αλλοδαπά είδη πολυτελείας». Πράγμα δυσμενές για την οικονομική ανάπτυξη, όπως έλεγε ο καθηγητής Α.Π.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ