Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
«Είσαι στην ΕΟΚ - μάθε για την ... ΕΕ» (11)

Οι θιασώτες της ΕΕ μιλούν πολύ συχνά για το «όραμά τους» να αποτελέσει η ΕΕ το ...αντίπαλο δέος απέναντι στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ (και αυτό κάνει) είναι να αποτελέσει το αντίπαλο ...δεσμωτήριο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, δίπλα, παράλληλα και σε στενή συνεργασία με τους Αμερικάνους.

*

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία εκδήλωση του αντιδραστικού της ΕΕ είναι η συμφωνία που υπογράφηκε στις 25 Ιούνη 2003 στην Ουάσιγκτον μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, σχετικά με την έκδοση «εγκληματιών», στο όνομα, φυσικά, της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε επί των ημερών της ελληνικής προεδρίας, του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, στην ΕΕ...

*

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις - αφήνεται ορθάνοιχτο το παράθυρο για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Και μάλιστα για αδικήματα που έχουν ήδη εκδικαστεί σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ ή ακόμα και έχουν παραγραφεί!

*

Συγκεκριμένα:

  • Το άρθρο 1 της Συμφωνίας αναφέρεται στην «έκδοση εγκληματιών» με τρόπο γενικό, με τρόπο, δηλαδή, που δεν αποκλείει την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ
  • Το άρθρο 4 (παρ. 3) προβλέπει την έκδοση πολιτών, «ανεξαρτήτως του αν το Δίκαιο, τόσο του αιτούντος κράτους, όσο και του προς αίτηση κράτους κατατάσσουν το αδίκημα στην ίδια κατηγορία αδικημάτων»! Πρόκειται για διάταξη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση της παραγραφής κάποιου αδικήματος. Εδώ, επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση το άρθρο 3, η διάταξη αυτή «εφαρμόζεται αντί των διατάξεων διμερούς συνθήκης» και, άρα, υπερισχύει κάθε άλλης!
  • Το άρθρο 4 (παρ. 4) προβλέπει την έκδοση, ακόμα και «εάν το αδίκημα έχει διαπραχθεί εκτός της επικράτειας του αιτούντος κράτους - μέλους». Με βάση το άρθρο 3, η διάταξη αυτή επίσης «εφαρμόζεται αντί διατάξεων διμερούς συνθήκης».
  • Το άρθρο 9 προβλέπει την «προσωρινή παράδοση», «εάν εγκριθεί αίτηση έκδοσης, στην περίπτωση προσώπου, το οποίο διώκεται ή εκτίει ποινή στο προς αίτηση κράτους». Με βάση το άρθρο 3, και αυτή η διάταξη «εφαρμόζεται αντί των διατάξεων διμερούς συνθήκης».
  • Το άρθρο 16 (παρ. 1) προβλέπει ότι «η παρούσα συμφωνία εφαρμόζεται στα αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν και μετά την έναρξη ισχύος της».

Κατά τα λοιπά, οι προπαγανδιστές της ΕΕ μιλούν για ευρωπαϊκό «δίκαιο», τη στιγμή που υπονομεύουν ευθέως τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ και τα υποτάσσουν στην «αντιτρομοκρατική» υστερία των ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ