Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Καλά οι άνθρωποι... τα αρχαία τι φταίνε;

Ποιος νοιάζεται για τους ανθρώπους; Πόσο, άλλωστε, μετράει η ζωή ενός Αραβα; Οι σκοτωμένοι, οι τραυματισμένοι, οι διαμελισμένοι ξεπερνάνε το 1,5 εκατομμύριο! Χάνεις το μυαλό σου με τους αριθμούς! Ανάμεσά τους, φυσικά, και παιδιά. Μερικά από αυτά πριν ακόμα ανοίξουν τα μάτια τους. Βλέπεις, οι βόμβες δεν κοιτάζουν ηλικίες. Ασε που μερικές από αυτές τρελαίνονται για μικρά παιδιά. Λες και τις τραβάει η τρυφερή σάρκα τους. Πέφτουν απάνω τους και τα εξαφανίζουν στην κυριολεξία. Θέλει και πολύ, τάχα, για να εξαφανιστεί ένα μωρό; Μπαμ και έφυγε!

Τα δεύτερα μετά τους ανθρώπους θύματα στο Ιράκ, για όσους αρέσκονται στις στατιστικές (είναι και αυτός ένας τρόπος να αποστασιοποιηθείς από την πραγματικότητα), είναι οι αρχαιολογικοί θησαυροί! Πάνω από 200.000 αρχαία αντικείμενα «άλλαξαν χέρια». Αλλα φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και άλλα πέρασαν σε ιδιωτικές συλλογές (για να φυγαδευτούν αργότερα).

Αμερικάνοι αρχαιολόγοι, αναφερόμαστε σε Αμερικάνους και όχι σε άλλες εθνότητες και θεωρηθεί προπαγάνδα, διαπίστωσαν, πως τις πρώτες μέρες της εισβολής, πάνω από 15.000 αρχαία αντικείμενα, άλλαζαν χέρια από μέρα σε μέρα! Πολλά από αυτά τα «τεμάχιζαν», για να είναι ευκολότερη η μεταφορά τους. Ανάμεσά τους το περίφημο χάλκινο άγαλμα Μπασέτκι και το άγαλμα του βασιλιά Εντεμέντα (2.430 π.Χ.). Την τελευταία στιγμή σώθηκε («πιάστηκε» στο τελωνείο) το μοναδικό αλαβάστρινο βάζο της Ούρκα (3.000 π.Χ.).

Οταν καταστάλαξε, κάπως, ο κουρνιαχτός από τις βόμβες, διαπιστώθηκε ότι είχαν ισοπεδωθεί δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι είχαν γκρεμιστεί ή και καταστραφεί ολοσχερώς πολλά μουσεία. Τα αμερικάνικα τανκς, εργαλεία θανάτου, τυφλά από πολιτισμό, για να αναφερθούμε σε μια ξεχωριστή περίπτωση (χωρίς να σημαίνει πως είναι και η μοναδική), πέρασαν πάνω από τα σπάνια κεραμικά δάπεδα στην Πύλη της Ισάρ και τα έκαναν λιώμα! Ποιος γκάνγκστερ ήξερε τι πάταγε; Πάταγε πάνω σε ιστορία χιλιάδων χρόνων. Πέρασε πάνω σε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου (αργότερα αντικαταστάθηκε από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας), μασώντας τσίχλα και ρευόμενος!

Η Ιντερπόλ από τη μεριά της, αμερόληπτη αρχή, το δίχως άλλο, μέτρησε, μόνο σε μια περίπτωση στα νότια της χώρας, πάνω σε αρχαιολογικούς θησαυρούς 4.000 χρόνων, στους βαθμιδωτούς ναούς της Ουρ (ζιγκουτάρ), 400 σημάδια από θραύσματα βομβών και ριπές πυροβόλων! Και διαπίστωσε πως η φύλαξη της περιοχής από βανδάλους είναι αδύνατη!

Οι καταστροφές που προκάλεσαν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ιράκ οι Αμερικάνοι μπορούν να συγκριθούν μόνον με αυτές που προκάλεσαν οι Μογγόλοι τον 5ο αιώνα. Οταν περάσει ο χρόνος και μετρηθούν σοβαρότερα αυτές οι ζημιές, ίσως καταγραφούν στην ιστορία, σαν οι χειρότερες που γνώρισε ο κόσμος και βέβαια η περιοχή. Μια περιοχή που μετράει πάνω από 10.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας...

Θα μετρήσει λέτε η στατιστική και θα μάθει η ιστορία πόσα αμερικάνικα βλήματα και πόσες αμερικάνικες βόμβες έπεσαν πάνω στην αρχαία σουμερική πόλη Ούμα; Μια αρχαία πόλη η οποία ήρθε στην επιφάνεια μόλις το 1996! Μια αρχαία πόλη «μωρό». Μια αρχαία πόλη που δεν πρόλαβε να χαρεί το ήλιο!

Οταν η στατιστική θα συγκρίνει, και σίγουρα θα το κάνει κάποια μέρα, τη συμπεριφορά των Αμερικάνων απέναντι στους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Ιράκ, με αυτή των Ναζί στις χώρες που εισέβαλαν, σίγουρα θα αποφανθεί πως είναι κατά πολύ χειρότερη. Και αυτό δε θα οφείλεται μόνο στα όπλα που έγιναν καταστροφικότερα. Θα οφείλεται και στην έλλειψη κάθε ίχνους κουλτούρας του σημερινού αμερικάνικου στρατού. Ο οποίος σκόπιμα κρατιέται πολιτιστικά αναλφάβητος για να μπορεί να εισβάλλει χωρίς αναστολές σε χώρες με μακρύ ιστορικό παρελθόν, όπως το Ιράκ, για να σταθούμε μόνο σε αυτό το παράδειγμα, και να τις ισοπεδώνει!

Κάθε επιπλέον μέρα παραμονής των Αμερικάνων στο Ιράκ θα προσθέτει δίπλα στα ανθρώπινα θύματα και περισσότερες καταστροφές στους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς αυτής της χώρας. Δίπλα στα πτώματα θα σωριάζονται καθημερινά και σπασμένα αγάλματα. Δίπλα στο ξεκοιλιασμένο μωρό θα πέφτει και το κεφάλι του ασσύριου Φτερωτού Ταύρου!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ