Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εφιάλτης: «Η επαναδιατύπωση του Συμφώνου Σταθερότητας που ετοιμάζει η Κομισιόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, το δημόσιο χρέος αναδεικνύεται σε θεμελιώδες κριτήριο ορθής οικονομικής πολιτικής από τα κράτη - μέλη, από κοινού με το έλλειμμα. Στην εισήγηση της Επιτροπής, που θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών και στη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει ρητή αναφορά στην Ελλάδα η οποία, όπως και η Ιταλία αποτελούν τις πλέον ανησυχητικές περιπτώσεις, καθώς το χρέος τους παραμένει σαφώς άνω του 100% του ΑΕΠ» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις: «Σε επιτήρηση τίθεται η ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο παρουσιάζουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 105% του ΑΕΠ... Σύμφωνα με την Επιτροπή, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 60% του ΑΕΠ ή να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες προσδιορίζεται μείωση 4-5% του ΑΕΠ ετησίως. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων ή περικοπής επιδοτήσεων και την εξαίρεσή τους από τις ενισχύσεις του Ταμείου Συνοχής, μέτρο που ισχύει για τα υπερβολικά ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρή πολιτική λιτότητας και μέσω αποκρατικοποιήσεων να αντλήσει έσοδα που θα τα διαθέσει εξ ολοκλήρου στη μείωση του χρέους» (ΒΗΜΑ).

Στα μέτρα των ισχυρών: «Τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες είναι κακά για την ελληνική οικονομία. Αυτή, καθώς και άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος (Ιταλία και Βέλγιο) καλούνται τώρα να πληρώσουν τον "συμβιβασμό" του Συμφώνου Σταθερότητας "στα μέτρα και τα σταθμά" των ισχυρότερων οικονομιών» (Σεραφείμ Πολίτης - ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ