Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέο ιστορικό ρεκόρ παρουσίασε η ανεργία στη Γαλλία, καθώς τα στοιχεία της στατιστικής εταιρείας ανέφεραν ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν το Μάη κατά 24.800, φτάνοντας συνολικά τους 3.390.000.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Η εταιρεία «Αερογραμμές Κατάρ» ακολούθησε το παράδειγμα των εταιρειών «Emirates» και «Etihad», που σταμάτησαν την εκτέλεση πτήσεων προς την Πεσαβάρ του Πακιστάν μετά την πρόσφατη επίθεση ενόπλων σε αεροπλάνο που προσγειωνόταν, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας. Η εταιρεία «Ηong Kong's Cathay Pacific» ανακοίνωσε ότι σταμάτησε όλες τις πτήσεις της προς το Πακιστάν. Ο νέος γύρος επιθέσεων των «Ταλιμπάν» αναζωπύρωσε τις συμπλοκές με τον κυβερνητικό στρατό και δίνει λαβές σε όσους αναζητούν αφορμές, για να δυναμώσει η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που αποτελεί προκάλυμμα μιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης που μαίνεται χρόνια στη χώρα με θύμα τα λαϊκά στρώματα.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες γειτονεύουν με εκείνες που πλήττονται από την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» (π.χ. Μάλι, Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη και Γουινέα - Μπισάου) πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για το ενδεχόμενο να φθάσουν στο έδαφός τους ταξιδιώτες που είναι φορείς του ιδιαίτερα θανατηφόρου και μολυσματικού ιού, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε χτες σε ψηφοφορία τη δημιουργία του μεγαλύτερου προγράμματος έκδοσης δημοτικών δελτίων ταυτότητας σε εθνικό επίπεδο, το οποίο συμπεριλαμβάνει μετανάστες που βρίσκονται στην πολιτεία δίχως νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές, θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 500.000 μετανάστες της πόλης να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να υπογράφουν μισθωτήρια για την ενοικίαση διαμερισμάτων και να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπου απαιτείται ένα έγγραφο ταυτότητας με φωτογραφία του ή της κατόχου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και του ίδιου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ διαδήλωσαν χτες στην αφγανική πρωτεύουσα οπαδοί του υποψήφιου προέδρου, που έχει καταγγείλει τη διαδικασία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση. Η μη αναγνώριση του αποτελέσματος (το οριστικό θα γίνει γνωστό μετά τις 20/7) θα τροφοδοτήσει νέο γύρο εντάσεων στην πολύπαθη χώρα, λίγους μήνες πριν την «αποχώρηση» της ειρηνευτικής δύναμης που εγκατέστησαν οι ιμπεριαλιστές μετά την επέμβαση του 2001.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε χτες, ανοιχτά των νησιών Ντιαογιού (στα κινεζικά) / Σενκάκου (στα ιαπωνικά) που διεκδικούν Πεκίνο και Τόκιο στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Η αιτία του ναυαγίου δεν έγινε γνωστή, ενώ στο σημείο έσπευδαν για ανάσυρση επιζώντων τόσο δύο κινεζικά πλοία ναυτικής διάσωσης όσο και ένα αεροπλάνο και ένα πλοίο που έστειλε η ιαπωνική ακτοφυλακή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ