Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ένα νέο σχέδιο όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια, το οποίο προβλέπει την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού εργοστασίου και τον εμπλουτισμό ουρανίου εκ νέου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Η χώρα διαθέτει δύο πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν το 8,2% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Το τρίτο εργοστάσιο, το Atucha II, παραμένει ημιτελές περίπου 26 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον 32χρονο Κάρλος Ζουζέ Καρβάλιου, τον πρώτο από τους πέντε αστυνομικούς που δικάζονται για τη σφαγή 29 ανθρώπων στις φτωχές συνοικίες του Ρίο Νόβα Ιγκάσου και Κεϊμάδους, σε ποινή κάθειρξης 543 ετών, μια σπάνια απόφαση σε μια χώρα όπου, συχνά, οι αστυνομικοί δρουν παράνομα ατιμώρητοι.

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.-- Ο Τζιχάντ Χαμάντ, 19 ετών, λιβανικής υπηκοότητας και φερόμενος ως δεύτερος ύποπτος για συμμετοχή σε «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης» στη Γερμανία στο τέλος Ιούλη, βρίσκεται στα χέρια των αρχών στην Τρίπολη του Βόρειου Λιβάνου, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, η οποία επιδιώκει την έκδοσή του. Ο ύποπτος ως συνεργός του, επίσης Λιβανέζος, 21χρονος Γιουσέφ Μοχάμεντ Ε. Χ., συνελήφθη στο Κίελο το περασμένο Σάββατο και κρατείται στις φυλακές Μοάμπιτ του Βερολίνου.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- To κυβερνών «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου» στο Σουδάν απέρριψε χτες ως απαράδεκτο προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αποστολή 17.000 κυανόκρανων στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, θεωρώντας ότι αποσκοπεί να τεθεί η περιοχή «πλήρως υπό διεθνή κηδεμονία»...

ΤΟΚΙΟ.-- Την «προσφορά» των ΗΠΑ για την ανάπτυξη 80 αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ, κόστους 78 εκατ. ευρώ, αντί της κατασκευής τους στην Ιαπωνία, αποφάσισε χτες να δεχτεί η ιαπωνική κυβέρνηση.

ΤΙΡΑΝΑ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τη δημιουργία μίας ...«φυσικής Αλβανίας» έως το 2013 (οπότε θα γιορταστεί η 100ή επέτειος απ' την ίδρυση του αλβανικού κράτους) με τη συνένωση των αλβανοκατοικούμενων περιοχών στα Βαλκάνια (σε Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ) πρότεινε ο Κότσο Ντανάι, σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα.

ΚΕΤΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από δύο εκρήξεις κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην Κέτα του Πακιστάν, οι οποίες σημειώθηκαν μέσα σε επτά λεπτά. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Νέους βομβαρδισμούς θέσεων της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ έκανε χτες η πολεμική αεροπορία της Σρι Λάνκα. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Σε άλλα επεισόδια, βρήκαν το θάνατο ένας αντάρτης και ένας εργαζόμενος για νεοζηλανδική εταιρεία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές της Κίνας περιόρισαν διαρροή χημικών από εργοστάσιο που απειλούσε την παροχή πόσιμου νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους και είχε προκαλέσει μαζικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού λόγω πανικού, σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily. Στο μεταξύ, η ξηρασία στη Νοτιοδυτική Κίνα, που θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών, έχει προκαλέσει μέχρι τώρα την καταστροφή πέντε εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και εκατομμυρίων εκταρίων καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

ΝΤΑΚΑ.-- Δικαστήριο απάλλαξε χτες από τις κατηγορίες περί διαφθοράς που τον βάρυναν τον πρώην στρατιωτικό δικτάτορα του Μπανγκλαντές Χοσάιν Μοχάμαντ Ερσάντ, ανοίγοντάς του διάπλατα το δρόμο για την εκ νέου συμμετοχή του στα κοινά. Ο Ερσάντ, που είχε ανατραπεί από το λαϊκό κίνημα του 1990, αποτελεί πλέον μήλον της Εριδος ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ