Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΤΝΑ.-- Η κυβέρνηση του πρακτορείου «Μπίχαρ» της Ινδίας διέταξε τη φυλάκιση 168 μαθητών Λυκείου για έξι μήνες (!) επειδή βρέθηκαν να αντιγράφουν, μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο. Συνελήφθησαν, ακόμη, 24 γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φλεβάρη, στο κρατίδιο - που αντιμετωπίζει «υψηλή εγκληματικότητα» - η αστυνομία είχε ανοίξει πυρ κατά μαθητών, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους!

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Χιλιάδες Σερβοβόσνιοι υποστηριχτές του πρώην πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ διαδήλωσαν χτες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο απαιτώντας άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών, με επιχειρήματα τη διαφθορά, την έλλειψη αποτελεσματικής στρατηγικής για την ανεργία που ξεπερνά το 40% και τις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αμερικανική εταιρία λογισμικού «Microsoft» κρίνει «αδικαιολόγητο» το πρόστιμο 497 εκατ. ευρώ που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανονισμών του υγιούς ανταγωνισμού και δηλώνει πως θα προσβάλλει δικαστικά την απόφαση εάν αυτή επικυρωθεί, τόνισε ένας από τους εκπροσώπους της προσθέτοντας: «ειδικά, τη στιγμή μάλιστα που είχαμε συμφωνήσει σε γενικές γραμμές σε όλα τα υπόλοιπα».

ΛΙΜΑ.-- Κατήργησε την Εθνική Μυστική Υπηρεσία η περουβιανή κυβέρνηση, μετά την έβδομη κατά σειρά παραίτηση αρχηγού της μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί η αναδόμησή της και η επαναλειτουργία της εντός 3 μηνών.

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Εκτροχιασμός σιδηροδρομικής αμαξοστοιχίας στο Νότιο Κονγκό (Μπραζαβίλ) είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο 31 επιβατών και τον τραυματισμών πολλών δεκάδων άλλων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Την «ανησυχία του για την αιματοχυσία» και την προθυμία του να «παρέμβει» στην κρίση στο Νεπάλ εξέφρασε και πάλι χτες το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ