Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το προωθούμενο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον υπουργό Εργασίας Ολ. Ντισότ να αποκλείει το ενδεχόμενο απόσυρσης του σχεδίου αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη (με 43 χρόνια εργασίας...). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν νέα πανεθνική απεργία στις 31 Γενάρη, ενώ μια σειρά ομοσπονδίες εργαζομένων και αγωνιστικά συνδικάτα καλούν σε άμεση οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων μπροστά και σε αυτήν τη νέα γενική απεργία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνεχίζεται η «καταιγίδα» απολύσεων που πλήττει εδώ και μήνες τους εργαζόμενους σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Την Παρασκευή η εταιρεία «Vox Media» (στην οποία ανήκουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ «Vox», «The Verge», «SBNAtion» και «New York Magazine») ενημέρωσε με mail για απολύσεις περίπου 7% του προσωπικού όλων των τμημάτων, «λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος». Πριν από μήνες ανακοινώθηκαν επίσης οι απολύσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων σε CNN και «Washington Post».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- 18 άτομα και 19 οντότητες προστίθενται στον κατάλογο των νέων ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο όνομα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την επιβολή θανατικών ποινών με κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με αυτές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ διαμεσολάβησαν χθες για τον τερματισμό αντιπαράθεσης Λιβανέζων και Ισραηλινών στρατιωτών, με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους για παραβίαση της γραμμής οριοθέτησης συνόρων στη διάρκεια εργασιών μηχανικών του ισραηλινού στρατού κοντά στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Μαργκαλιότ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Θα κάνω χρήση της δικαιοδοσίας μου για να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα, στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο 44χρονος Κρις Χίπινγκς, μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη νέος ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας και έτσι αναλαμβάνει και χρέη πρωθυπουργού. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η 46χρονη Κάρμελ Σεπουλόνι, με καταγωγή και από Σαμόα και Τόνγκα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση πενταώροφης πολυκατοικίας στο Χαλέπι την Κυριακή, από άγνωστη αιτία. 5 από τα θύματα ήταν παιδιά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενοπλος επιτέθηκε σε κέντρο χορού στο Μόντερεϊ Παρκ στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους τόσους. Ο 72χρονος δράστης του μακελειού φέρεται ότι μετά την επίθεση αυτοκτόνησε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τα 28 έφτασαν τελικά τα θύματα από την πρόσφατη πτώση χιονοστιβάδας σε οροσειρά του Θιβέτ. Η χιονοστιβάδα σχηματίστηκε στην έξοδο σήραγγας σε δρόμο που συνδέει την πόλη Νιινγκτσί, στην κομητεία Μεντόγκ, με την κομητεία Μαϊνλίνγκ (νοτιοανατολικό Θιβέτ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ