Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία των περίπου 2.300 εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γένοβα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της δημοτικής αρχής να τα ιδιωτικοποιήσει και η οργή δεν κατευνάστηκε από την πρόταση του δημάρχου να καθυστερήσει η εφαρμογή της απόφασης για ένα χρόνο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Νέος επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, μετά από διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν τα 55.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, είναι ο 53χρονος Ισαάκ Χέρτζογκ με 58,5%. Εχει υπηρετήσει σε κυβερνήσεις των Εργατικών ως υπουργός και είναι γιος του πρώην Προέδρου της χώρας Χάιμ Χέρτζογκ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες σε Βαγδάτη και Μοσούλη με αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά πολίτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το ζευγάρι 67χρονων αλλοδαπών που ζούσαν σε νότιο προάστιο του Λονδίνου και κρατούσαν αιχμάλωτες επί 30 ολόκληρα χρόνια μία 69χρονη Μαλαισιανή, μία 57χρονη Ιρλανδή και μία 30χρονη Βρετανίδα, αφέθηκε χτες ελεύθερο έως το Γενάρη, κατόπιν καταβολής χρηματικής εγγύησης εν αναμονή συμπληρωματικών πληροφοριών και δίκης με τις κατηγορίες του εξαναγκασμού σε καταναγκαστική εργασία και υπαγωγή προσώπων σε καθεστώς δουλείας.

ΤΟΚΙΟ.-- Χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Τόκιο με αφορμή νέο νομοσχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, το οποίο θα τιμωρεί μεταξύ άλλων με 10ετή φυλάκιση όσους δημόσιους και κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους αποκαλύψουν κρατικά μυστικά ή απόρρητες πληροφορίες ή ευαίσθητα δεδομένα όπως, π.χ., αυτά που αφορούν στις εργασίες αντιμετώπισης της καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα... Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναμένεται πως θα περιστέλλει τις ελευθερίες του Τύπου αφού θα επιβάλλει κυρώσεις και 5ετή κάθειρξη σε όσους δημοσιογράφους κριθεί πως ενθαρρύνουν την αποκάλυψη «ευαίσθητων» πληροφοριών...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Κίνα, μετά από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό, όπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Η έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης Τσίνγκνταο και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή καθώς το ωστικό κύμα αναποδογύρισε οχήματα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οδικούς άξονες. Ο αγωγός θεωρείται - σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής - ότι ανήκει στην κινεζική εταιρεία Sinopec και η έκρηξη σημειώθηκε στο συγκεκριμένο αγωγό, όταν εργάτες προσπαθούσαν να σταματήσουν τη διαρροή που είχε αναφερθεί πολλές ώρες πριν. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει επιβεβαιωθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ