Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μας παραμυθιάζουν προκλητικά

Το καλοκαίρι του 2004 έγιναν στην Ελλάδα οι περίφημοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο πλανήτης όλος καμάρωσε τα τιμημένα νιάτα του να αγωνίζονται υπέρ πατρίδων, θρησκειών, οικογενειών... Ως εδώ όλα καλά! Μόνο που ξώμειναν μερικοί πρίγκιπες... Ενας απ' αυτούς ήταν ο «πρίγκιπας» Νικόλαος, υιός του «βασιλέως» Κωνσταντίνου. Από τα λίγα που ξέρω, ουδεμίαν συγγενική σχέση, τουλάχιστον εξ αίματος, έχει με τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Σεντ Εξιπερί, που το 2004 έκλεισαν 60 χρόνια από το θάνατό του.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μάρτη οι εκδόσεις Λεμπέση εβράβευσαν τις σπουδαιότερες γυναίκες της χρονιάς. Ενας από τους παρουσιαστές του προγράμματος ήταν και ο δημοσιογράφος κ. Ζαμπούνης ή Ζιπούνης, δυστυχώς δε συγκράτησα καλά το όνομά του.

Κάνοντας ζάπινγκ πέφτω στη στιγμή όπου ο κ. δημοσιογράφος αναγγέλλει πως το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας θα προσφέρει ο «πρίγκιπας Νικόλαος». Κούνησα το κεφάλι μου, μήπως δεν άκουσα καλά, γούρλωσα τα μάτια μου, γιατί ήταν η ώρα που με παίρνει ο ύπνος, αλλά - ω του θαύματος! - βλέπω αυτόν που ο κ. δημοσιογράφος αποκάλεσε «πρίγκιπα Νικόλαο» να προσφέρει, χωρίς τήβεννο και στέμμα, αλλά με κομψότατο κοστούμι, το βραβείο στην καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς.

Απορία 1η: Γιατί η αθλήτρια δεν του κοπάνησε το βραβείο στο κεφάλι;

Απορία 2η: Γιατί δεν αντιδράσανε οι παριστάμενοι: Ελενα Ακρίτα, Θανάσης Λάλας, Μαρινέλα, Γιώργος Παπαδάκης, για να αναφέρω μερικούς από όσους πρόλαβα να διακρίνω;

Απορία 3η: Γιατί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο - στο οποίο τηλεφώνησα και γι' αυτό το θέμα - όποτε τηλεφωνώ για να καταγγείλω κάτι... «συνεδριάζει»;

Απορία 4η: Ως πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να ακούω ακόμη για «πρίγκιπες» και «βασιλιάδες», όταν αυτοί οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να αποποιηθούν τον πολυπόθητο «τίτλο» τους, τουλάχιστον όσο πατούν σε ελληνικό έδαφος; Και απ' ό,τι ξέρω ο Νομός Αττικής ανήκει ακόμα στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

Και κάτι άλλο: Οτι είμαι σπουδαία παραμυθού είναι πλανητικώς γνωστόν (!!!). Το ότι «οι παραμυθάδες είναι προφήτες του μέλλοντος» είναι, επίσης, γνωστόν. Ομως, ο Σαίξπηρ μας ξεπερνάει όλους! Πηγαίνετε να δείτε τον «Εμπορο της Βενετίας» στην κινηματογραφική του εκδοχή, για να εννοήσετε καλύτερα τι εστί ο νεοφιλελευθερισμός, αιώνες πριν την εμφάνισή του.

Ο Σάιλοκ, ο τοκογλύφος στον σαιξπηρικό «Εμπορο της Βενετίας», είναι φυσικά ο ορισμός της φιλαργυρίας. Υποτίθεται πως για την περιθωριοποίησή του από την εύπορη κοινωνία της Βενετίας ευθύνεται η εβραϊκή καταγωγή του. Το χρήμα είναι γι' αυτόν το όπλο της εκδίκησης. «Με φτύνετε; Σας αγοράζω»... Οταν, λοιπόν, ο έμπορος Αντόνιο δεν τιμάει την υπογραφή του, ο Σάιλοκ απαιτεί να επιδικαστεί η παράβαση της συμφωνίας του. Ζητάει να τιμωρήσει τον ένοχο κόβοντας ο ίδιος με μαχαίρι μια λίβρα σάρκας από την καρδιά του. Δηλαδή, το τίμημα από τη συσσώρευση χρήματος είναι η ανθρώπινη σάρκα! Αυτά, και ο νοών νοείτω!..


Μάρω ΛΟΪΖΟΥ
Η Μάρω Λοΐζου είναι πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ