Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.- Αρχίζει, σήμερα, στην αλγερινή πρωτεύουσα, η 17η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, με βασικά ζητήματα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Λίβανο και στο Ιράκ, τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις και τις πιέσεις που δέχεται η Συρία. Μέχρι χθες βράδυ, είχε γίνει γνωστό ότι δε θα συμμετάσχουν ο Λιβανέζος Πρόεδρος, λόγω της εσωτερικής κρίσης στη χώρα του, και ο Ιορδανός μονάρχης λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 2.050 θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των «χαμένων θέσεων εργασίας», προκειμένου να περικόψει τα έξοδά τους, σε 3.780. Οι 2.050 θέσεις εργασίας που χάνονται οριστικά είναι κυρίως από το Τμήμα Προγράμματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης, ενώ η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι οι περικοπές «ξεριζώνουν την καρδιά» του δημοσιογραφικού κολοσσού.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.- Τέσσερις είναι οι νεκροί των τελευταίων ημερών στις συνεχιζόμενες ταραχές και μάχες που γίνονται στην Αϊτή, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανατροπή και εκδίωξη διά της βίας του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και την επέμβαση Γάλλων, Αμερικανών και Καναδών. Ανάμεσα στους 4 είναι και δύο κυανόκρανοι, ένας από το Νεπάλ και ένας από τη Σρι Λάνκα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με προσωπική παρουσία και παρέμβαση του Τζορτζ Ου. Μπους κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου, εγκρίθηκε τελικά ο νόμος, που θα αναγκάσει τους γιατρούς να κρατήσουν ζωντανή την 41χρονη Τέρι Σκιάβο, η οποία βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα τα τελευταία 15 χρόνια και ανατρέποντας την υφιστάμενη κατάσταση, όπου ο σύζυγός της Σκιάβο έλαβε την Παρασκευή άδεια από δικαστήριο της Φλόριντα και αφαίρεσε το σωλήνα με τον οποίο η ασθενής τρεφόταν παρεντερικά, παρά την αντίρρηση των γονιών της.

ΝΤΟΧΑ.- Βρετανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες σπεύδουν στο Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε, το Σάββατο, σε θέατρο βρετανικού σχολείου. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 Βρετανός και τραυματίστηκαν άλλα 12 άτομα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο καμικάζι ήταν Αιγύπτιος.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Εφόσον ολοκληρωθούν θετικά οι διαβουλεύσεις του Ιράν με την τρόικα της ΕΕ -Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία - θα πρέπει και οι ΗΠΑ να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας στο Ιράν, υποστήριξε ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Ταυτόχρονα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει αν χρειαστεί.

ΤΟΚΙΟ.- Το θάνατο μίας 75χρονης, τον τραυματισμό περίπου 700 άλλων και σοβαρές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Κυριακή το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας Κιούσου της Ιαπωνίας.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Στο διπλασιασμό της δύναμης (των σήμερα 3.000) στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ προσανατολίζεται η 53μελής οργάνωση, θεωρώντας πως η υπάρχουσα στρατιά δεν επαρκεί για την προστασία του δεινοπαθούντος πληθυσμού της περιοχής.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ενοπλοι της αμφιλεγόμενης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» επέδραμαν το Σαββατοκύριακο σε καταυλισμό προσφύγων της βόρειας Ουγκάντας, ακρωτηριάζοντας φρικτά τα στήθη, τα χείλια και τα αυτιά δεκάδων γυναικών...

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ξεπερνούν τα 220 τα θύματα από την Παρασκευή στις επαρχίες του Αφγανιστάν Ουρουζγκάν και Χεράτ από τις πλημμύρες, ενώ «χιλιάδες» κάτοικοι έμειναν άστεγοι. Εξάλλου χθες, ο «πρόεδρος» Χάμιντ Καρζάι εγκαινίασε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ενώ το Αφγανιστάν γιόρταζε το (περσικό) νέο έτος μαζί με τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ενας πολίτης που μετείχε στους εορτασμούς πάτησε σε νάρκη και ακρωτηριάστηκε, χαλώντας το «εορταστικό» κλίμα.

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον 35 ζωές χάθηκαν από ανεμοστρόβιλο και τροπική καταιγίδα, την πρώτη της θερινής περιόδου, στο Μπαγκλαντές την Κυριακή. Αλλοι 500 τραυματίστηκαν, και 3.000 προχειροκτισμένα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

ΠΕΚΙΝΟ.- «Να μην άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων» κάλεσε εκ νέου την ΕΕ η Κοντολίζα Ράις, μετά από συνάντησή της με Κινέζους αξιωματούχους.

  • Στους 63 νεκρούς αναθεώρησαν χθες οι κινεζικές αρχές τον απολογισμό των νεκρών από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο που λειτουργούσε παράτυπα, καθώς η λειτουργία του είχε ανασταλεί το Νοέμβρη για λόγους ασφαλείας.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Δύο εκρήξεις βομβών στη μουσουλμανική νότια Ταϊλάνδη προκάλεσαν 11 τραυματισμούς. Από πέρυσι ο αριθμός των νεκρών στις κοινοτικές και θρησκευτικές ταραχές ισλαμιστών εναντίον βουδιστών, ξεπερνά τους 600.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον 300 ακόμη διαδηλωτές του Κογκρέσου και του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού συνελήφθησαν την Κυριακή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ