Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ

Ο «Ρ» και η Πανσπουδαστική Κ.Σ. εγκαινιάζουν σήμερα αυτή τη στήλη, μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που θα γίνουν στις 13 του Απρίλη, η οποία θα περιλαμβάνει σχόλια για τα τεκταινόμενα στις σχολές, τη δράση των παρατάξεων και την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής...

Από τη μια απόθεμα, από την άλλη οι φοιτητές πληρώνουν

Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση των πρυτανικών του αρχών στον τοπικό Τύπο! Οταν η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια δε φτάνει ούτε για τις βασικές τους λειτουργίες, καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο ποσό συγκεντρώνεται κυρίως από ιδιωτικοοικονομικές δραστηριότητες του ιδρύματος (βλέπε τεχνολογικό πάρκο, μαγαζιά στην πανεπιστημιούπολη κτλ.), πράγμα που δείχνει πόσο έχει εκτραπεί το ίδρυμα από τη βασική του αποστολή.

Αυτή η εκτροπή γίνεται ακόμα πιο φανερή αν λάβουμε υπόψη ότι παρά το ...αποθεματικό, το πανεπιστήμιο: Βάζει τους φοιτητές να πληρώνουν για συγγράμματα και σημειώσεις («Μεταπολεμική ποίηση» κ.ά. στο Φιλολογικό, σημειώσεις σε εννιά μαθήματα στο Τμήμα ΒΕΤ κτλ.), υποχρηματοδοτεί τη διπλωματική εργασία ανά φοιτητή στα νέα Τμήματα, βάζει τους φοιτητές του Τμήματος Νηπιαγωγών να καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα της πρακτικής άσκησης, δεν καλύπτει την έλλειψη αναλώσιμων υλικών των εργαστηρίων των νέων Τμημάτων, δεν επιδοτεί το φοιτητικό εισιτήριο, διατηρεί το νοίκι στις φοιτητικές εστίες κτλ.

Το αίτημα, λοιπόν, για δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση δε σημαίνει απλά αύξηση της χρηματοδότησης - που κι αυτή είναι απαραίτητη - αλλά και καμιά επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους για τη λειτουργία του πανεπιστημίου, πράγμα που δεν μπορεί να πηγαίνει μαζί με τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως επιχείρησης.

Σεμινάρια επιχειρηματικότητας από ΔΑΠ - ΠΑΣΠ

«Προσβλέπουμε σε ...ευόδωση των προσδοκιών και προσπαθειών μας για καθιέρωση της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι» (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών).

Αυτές τις εντολές δίνει το κεφάλαιο, αυτά υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτά υλοποιούν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους στα σεμινάρια επιχειρηματικότητας στις σχολές με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων! Σεμινάρια, που διδάσκουν τους φοιτητές να είναι υποταγμένοι, να μην απαιτούν πολλά αύριο ως εργαζόμενοι, για να «εξελιχθούν» δήθεν, να ξεπουλάνε τις γνώσεις και την επιστήμη τους για να βγάζουν περισσότερα κέρδη οι λίγοι.

Δε σταματούν, όμως, σε αυτά. Χορηγούν και πιστοποιητικά παρακολούθησης, από κοινού με τα τμήματα και τις πρυτανείες! Σε «σεμινάριο» τέτοιου είδους στο Γεωλογικό, το αντίστοιχο «πιστοποιητικό παρακολούθησης» συνυπογράφουν ο επικεφαλής της ΔΑΠ και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Δερμιτζάκης! Προωθούν και με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πολιτική, τη μετατροπή των πτυχίων σε σκόρπια πιστοποιητικά δεξιοτήτων και καταρτίσεων και την εισβολή των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια!

Από τη μια διαλύουν την Ανώτατη Εκπαίδευση, από την άλλη προσπαθούν να εξαγοράσουν με τα ψευτοπιστοποιητικά τους την ψήφο των φοιτητών για να νομιμοποιήσουν αυτήν την πολιτική!

Στις 13 του Απρίλη τους στέλνουμε μήνυμα: Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα! Ισχυρή ΠΚΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ