Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εκδήλωσης στην Καμπούλ. Οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν ότι στην τελετή για τη γέννηση του Μωάμεθ συμμετείχαν κληρικοί από όλη τη χώρα, ωστόσο μέχρι χτες αργά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με αποκλεισμούς και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όπως της «Total», συνεχίστηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων στη Γαλλία. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν προσκλήσεις για νέους αποκλεισμούς, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες στο λεγόμενο «κίνημα των κίτρινων γιλέκων» τονίζουν ότι «το μόνο που ζητάμε είναι η αποχώρηση του κ. Μακρόν».

ΣΕΟΥΛ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην καταστροφή αρκετών μεθοριακών φυλακίων της, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας από το Σεπτέμβρη, για να προωθηθεί η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, με προοπτική την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης (θέμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ζυμώσεων, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ).

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι ουγγρικές αρχές ενέκριναν χτες το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εκτιμώντας ότι υφίσταται «πολιτική δίωξη» στη χώρα του. Ο Γκρούεφσκι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μεταξύ 2006 - 2016 διέφυγε στην Ουγγαρία την περασμένη βδομάδα, μία μέρα πριν οι αστυνομικές αρχές της χώρας εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών.

ΣΑΝΑΑ.-- Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων και Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Χούτι για εκεχειρία, ξανάρχισαν χτες οι συγκρούσεις για τον έλεγχο του στρατηγικού λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης.

ΣΙΚΑΓΟ - ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Την «κουλτούρα» οπλοχρησίας, που καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες το λόμπι των πολεμικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν δύο νέες βίαιες επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε Σικάγο και Ντένβερ. Στο Σικάγο, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά 32χρονου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Μέρσι. Λίγες ώρες αργότερα, στο κέντρο του Ντένβερ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά όταν (για άγνωστο λόγο) ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους κοντά σε διασταύρωση στο κέντρο της πόλης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ και σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, ενδέχεται να παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και κανονισμούς που ισχύουν για τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας τον ιδιωτικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον συντονισμό κυβερνητικών υποθέσεων, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Washington Post».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, απέρριψε χτες το πόρισμα της CIA που εμπλέκει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην άγρια δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει καμιά βάση στην αλήθεια».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά χτες μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από άνδρα στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη βελγική πρωτεύουσα. Αστυνομικοί απάντησαν ανοίγοντας πυρ προς τον δράστη, ο οποίος τέθηκε υπό τον έλεγχό τους. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, πρόκειται για μια κατά τα φαινόμενα επίθεση ισλαμιστή, παρότι σύμφωνα με την αστυνομία τα κίνητρα του δράστη δεν είχαν διευκρινιστεί.

ΚΑΪΡΟ.-- Τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Αιγύπτου (περίπου 39 εκατομμύρια άτομα) είναι κάτω των 18 ετών, διαπιστώνεται στην τελευταία έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ