Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η επίθεση των αστών

Πραγματική αστική τάξη με τα δυτικοευρωπαϊκά μέτρα η Ελλαδίτσα δεν είχε ποτέ. Δεν πρόλαβε να χτίσει, δηλαδή, πάνω στους Κοτζαμπάσηδες και την ξεπεσμένη βυζαντινή καμαρίλα. Ομως, η απομίμηση αστικής τάξης και δη μεγαλοαστικής, που στήθηκε με «ξένη βοήθεια», λίγο παλατιανό άρωμα της αυλικής δημοσιοϋπαλληλίας και μερικούς μεγαλεμπόρους, έφτασε να γιγαντώνεται στη χούντα οικονομικά, να ρετουσάρεται με ταξιδάκια αντιστασιακής αναψυχής στο εξωτερικό και κυρίως να φροντίζει τη διαιώνισή της, στρατεύοντας μικροαστούς. Προνομιακούς μη προνομιακούς.

Ετσι, σύντροφοι, γέμισαν οι πόλεις και η πρωτεύουσα κάτι περίεργους «δημοκράτες» τυχαία μέλη της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», που άρπαζαν λίγο κύρος από ελάχιστους αριστερούς και πραγματικούς αντιστασιακούς, γράπωσαν θέσεις και σίγουρα λεφτά από την κρατική αξιοποίηση των θολών «μη προνομιούχων» κι έβαλαν σκοπό να δώσουν εξουσία κι αίγλη στην παραλλαγή της αστικής σύγχρονης δημοκρατίας που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο της σοσιαλδημοκρατίας, της «ελιάς» ή της μπιστικής κεντροαριστεράς.

Τα χρόνια πέρασαν, ο υπερατλαντικός καπιταλισμός στόμωσε ως ιστορικώς συνηθίζεται, έβγαλε μαχαίρια και αγχόνες, βόμβες και υπερόπλα και την έπεσε σ' όποιο λαό θέλει να διαφεντεύει κουτσά στραβά μόνος του τη μοίρα του. Οι Αμερικανοί κι οι φίλοι τους δεν παίζουν στα δύσκολα. Θέτουν όρους στους υποτακτικούς. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Η δήθεν αστική τάξη στα προτεκτοράτα τύπου Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι δικαιούται τη διατήρηση της εξουσίας. Αν στις ΗΠΑ εκλέγεται «πλανητάρχης» με το 50% του 50% που προσέρχεται στις κάλπες, έτσι ώστε ο εκλεκτός της μαφίας του ληστρικού κεφαλαίου να φοράει μανδύα τυπικής νομιμότητας, τότε στα προτεκτοράτα, πρέπει να κυβερνάει το 41% του 70% που ψηφίζει, δηλαδή το 21% του πληθυσμού!!!

Η αστική τάξη, λοιπόν, στη σύγχρονη Ελλάδα του Νεονάκη, του Μανίκα, του Πρωτόπαππα, του Μπίστη, του Τσιτουρίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη που συμπροσεύχεται με τον Μίλερ για το καλό του κόσμου και βλέπει την καθημερινότητα των πολιτών σαν «τσαντάκι» της «Κυρίας Αθήνα 2004», κόβει και ράβει εκλογικούς νόμους - φέρετρα της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου. Την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια, το Χρηματιστήριο, το ρεύμα, το νερό, τα σύνορα και τα παιδιά που θα συναντήσουν την ανεργία όταν θα πρέπει να γεμίσουν τα μισθοφορικά τάγματα υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Η αστική τάξη ανασυντάσσεται δραματικά για τα λαϊκά συμφέροντα τώρα που νιώθει το σκουλήκι της αμφισβήτησης του επικοινωνιακού της παιχνιδιού να ροκανίζει τα ποδάρια του βολικού της καναπέ. Και γίνεται και ...γενναία σε παροχές! Δίνει σε κάθε ψήφο που θα πάει εναντίον της, ας πούμε στο ΚΚΕ, αντιπροσωπευτικότητα 80% κι όχι 70%.! Μας κοστολογεί δηλαδή κομμάτι ακριβότερα, για να κυβερνάει με λιγότερες ψήφους ευκολότερα. Και θέλει και να το συζητήσουμε.

Ο εκλογικός (νέος;) νόμος είναι παλιό φέρετρο σε πλουσιότερη κηδεία.

Η αστική τάξη επιτίθεται γιατί φοβάται ότι ξέρει τίνος η πραγματική κηδεία δεν αργεί. Κι όπου βρει άγαλμα ηγέτη κομμουνιστή το γκρεμίζει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ