Κυριακή 20 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πετρ Νέτσας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, επιχειρώντας να περιορίσει τις απώλειες του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση, εφαρμόζει μια πολιτική λιτότητας που έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και το λαό. Τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 αφορούν αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» συντάξεων κ.ά.

Η οργή των εργαζομένων, που πιέζουν από κάτω οδήγησε την συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας (CMKOS) - που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - να εξαγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη πορεία διαμαρτυρίας με σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση». Τα κύρια αιτήματα που προβάλλονται είναι να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς η ηγεσία της CMKOS προσβλέπει και στην αύξηση της εκλογικής επιρροής του «αντιπολιτευόμενου» Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο στηρίζει.

Παρόμοια μαζική συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Απρίλη στη Πράγα με τη συμμετοχή 120.000 ανθρώπων, με δυναμική παρουσία και των δυνάμεων των κομμουνιστών στην χώρα. Στις 30 Μάη, η Ενωση Συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πληγεί σφοδρά μετά από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Τσεχοσλοβακία, έχει καλέσει για πρώτη φορά στα χρονικά τα μέλη της σε πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, στη μείωση των επιδομάτων στέγασης και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους αναγκάζονται να εργάζονται. Ο τσεχικός λαός αρχίζει να αντιδρά στην βαρβαρότητα που προσπαθούν να του επιβάλλουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.


Κ.Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ