Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Αλλος ένας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χτες, όταν ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη της Γάζας. Οι 4 επιβαίνοντές του τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται η ταυτότητά τους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- «Πρόβλημα» χαρακτήρισε χτες ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών την προχτεσινή δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού πως το Βελιγράδι δε θα απεμπολήσει το Κοσσυφοπέδιο για να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Σλοβένος αξιωματούχος υποστήριξε πως «αυτές και άλλες δηλώσεις... από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δε βοηθούν» την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΕΟΥΛ.- Στρατιώτες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της μεθορίου ΛΔ και Νότιας Κορέας, κοντά στο Γιανγκού (175 χλμ Β.Α. της Σεούλ) αντάλλαξαν χτες ριπές πυρών δίχως τραυματισμούς. Είναι το πρώτο του είδους περιστατικό που σημειώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο απ' τον περασμένο Οκτώβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας στη Νιγηρία για ειρηνικούς σκοπούς μέχρι το 2018, ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της χώρας, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο. Ανήγγειλε την ανάπτυξη του πρώτου πυρηνικού σταθμού «μέσα στην προσεχή 12ετία» εγκαινιάζοντας τα γραφεία της κρατικής «Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και σημειώνοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη Διεθνή Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ο αρχηγός της ένοπλης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» Τζόζεφ Κόνι δήλωσε χτες πως θέλει να διαπραγματευτεί «την ειρήνη» μετά από τη 19χρονη εγκληματική δράση της οργάνωσής του με θύματα χιλιάδες αμάχους στη βόρεια Ουγκάντα υπό την προϋπόθεση της παύσης πυρός απ' το στρατό της Ουγκάντας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Τη συγκρότηση μιας ειρηνευτικής δύναμης περίπου 24.000 κυανοκράνων στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, ζήτησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ως προαπαιτούμενο ο Ανάν έθεσε την αρχική ανάπτυξη μιας δύναμης περίπου 5.300 αστυνομικών, ωστόσο ως σήμερα το Σουδάν επιφυλάσσεται στην ανάπτυξη κυανοκράνων στο Νταρφούρ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΤΙΡΑΝΑ.- Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν χτες Αλβανία - Μαυροβούνιο, με σκοπό, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, «την αναβάθμιση παραδοσιακών φιλικών σχέσεων και τη συνεργασία».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ιχνη του παθογόνου ιού Η7 της γρίπης των πτηνών εντόπισαν χτες σε πτηνοτροφική μονάδα στο κέντρο της Ολλανδίας οι αρμόδιες αρχές που διαβεβαίωσαν εντούτοις πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της ασθένειας σε ζώο ή άνθρωπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ