Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για «αποδοχή προϊόντων προερχομένων από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά των επιχειρηματικών κολοσσών από τον χώρο της ένδυσης - υπόδησης «Inditex», «Uniqlo», «Fast Retailing», SMCP, «Skechers», με την κατηγορία ότι αποκόμισαν οφέλη από καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Η επίκληση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ» εντάσσεται στην εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση της Δύσης με το Πεκίνο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επισημοποιήθηκε χτες εν μέσω αντιδράσεων η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (σύμβαση του 2011 που αφορά την ενδοοικογενειακή βία). Μεταξύ άλλων αντιδρούν ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο ενός σύνθετου και πολύπλευρου παζαριού με την Αγκυρα, το οποίο κάθε άλλο παρά τα δικαιώματα των γυναικών και συνολικά των λαών αφορά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο ιαπωνικός κολοσσός «Nissan» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα «υπερ-εργοστάσιο» μπαταριών στη Βρετανία, δίπλα στη μονάδα που ήδη λειτουργεί στο Σάντερλαντ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο», καθώς θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της «Nissan» και θα αφορά πάνω από 6.200 θέσεις εργασίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛH.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του πρώην βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού HDP, Ομερ Φαρούκ Γκεργκερίογλου, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκισή του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, «τρέχουν» σχέδια να τεθεί εκτός νόμου συνολικά το HDP.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Εκεχειρία» αποφάσισαν Βρετανία και ΕΕ, με αναβολή κατά τρεις μήνες στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αναβολή θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνεχίσει να αποστέλλει προς την επαρχία της αυτή κρέας απλής ψύξης. Η περίοδος χάριτος για τα «κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος» έληξε χτες 1η Ιούλη και τα βρετανικά προϊόντα δεν θα μπορούσαν να διαπλεύσουν την Ιρλανδική Θάλασσα, λόγω της απαγόρευσης της ΕΕ σε τέτοιου είδους προϊόντα από τρίτες χώρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ