Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και τάγματα των εθνικιστών φασιστών του «Δεξιού Τομέα») συνέχισαν όλες τις προηγούμενες μέρες τα χτυπήματα και σε κατοικημένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, παραβιάζοντας και πάλι τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, που υποτίθεται ότι «πασχίζουν» να τηρήσουν. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη λεγόμενη ομάδα επαφής, Μπόρις Γκριζλόφ, δήλωσε ότι μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία και ιδιαίτερα η πολιτική διευθέτηση, για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης (3,5 δισ.) διαπίστωσε χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΟΞΦΑΜ, υπογραμμίζοντας ότι οι πάμπλουτοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.-- Ο ινδικός όμιλος χάλυβα «Tata Steel» θα απολύσει 1.050 εργάτες στη Βρετανία, κατόπιν των χιλιάδων απολύσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της τιμής του χάλυβα στην Ευρώπη λόγω του ακόμη φθηνότερου κινεζικού χάλυβα.

ΣΑΝΑΑ.-- Φαρμακοβιομηχανία σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, έπληξε προχτές πολεμικό αεροσκάφος του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιεί επίθεση στη χώρα. Δεν τραυματίστηκαν εργάτες γιατί η επίθεση έγινε σε μέρα που δεν λειτουργούσε το εργοστάσιο. Χτες, σε άλλη επιδρομή των Σαουδάραβων χτυπήθηκε αστυνομικό τμήμα στη Σαναά προκαλώντας το θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, ενώ οι εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια είναι τουλάχιστον 30.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με μικροκεφαλία γεννήθηκε προχτές στη Χαβάη το πρώτο βρέφος - θύμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια Aedes και τους τελευταίους μήνες είναι σε έξαρση κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο ή θεραπεία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χτες ότι αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και κάλεσε την ηγεσία του κυβερνώντος «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» να υποστηρίξει την κίνηση αυτή. Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν το Μάρτη του 2014.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ιρανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν χτες ότι η Σαουδική Αραβία «δώρισε» 80.000.000 δολάρια στη Σομαλία προτού η τελευταία αποφασίσει να διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν με αφορμή τις αντιδράσεις Ιρανών αξιωματούχων στην εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2/1.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενας Παλαιστίνιος μπήκε χτες σε παράνομο εποικισμό Εβραίων στη Δυτική Οχθη και μαχαίρωσε θανάσιμα μία γυναίκα στο σπίτι της. Είναι η πρώτη επίθεση που πραγματοποιείται σε σπίτι που βρίσκεται σε εβραϊκό οικισμό.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στη Χάγη και όχι στην Πρίστινα θα συγκροτηθεί τελικά το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου από πρώην στελέχη του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998 - '99).

ΤΑΪΠΕΪ.-- Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα «Προέδρου» στην Ταϊβάν είναι η 59χρονη Τσάι Ινγκ-Ουέν, που επικράτησε στις εκλογές που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Η Τσάι είναι ηγέτης του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) και έλαβε 56%, έναντι 31% που πήρε ο Ερικ Τσου, υποψήφιος του κόμματος Κουομιντάνγκ (KTM) που «κυβερνούσε» την περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν κηρύχτηκε η «ανεξαρτησία» από την Κίνα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Η Τσάι μίλησε για «αμοιβαία αποδεκτές σχέσεις με την Κίνα» αλλά για προτεραιότητα στις σχέσεις με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ