Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Πακέτα βασανιστηρίων!

Α, ρε, Χριστίνα τυχερή! Τέρμα, πια, οι πολύωρες εξοντωτικές πεζοπορίες. Το ανεβοκατέβασμα στα βουνά της Αχαΐας. Εγινες πλούσια, κούκλα μου! Τώρα, πια, δεν έχεις κανέναν ανάγκη. Θα βάζεις το χέρι στην τσέπη σου και θα τραβάς το ευρώ - της αύξησης - και με αυτό θα πληρώνεις τον κάθε κερατά. Θα βουτάς το λεωφορείο από το ...γιακά και θα του λες, «τράβα με, ρε, στο Αίγιο»!

Τέρμα η φτώχεια και η μιζέρια. Η χώρα μας τραβάει ολοταχώς να κατακτήσει τις κορυφές του 21ου αιώνα. Τρακόσιες σαράντα μία δραχμές την ημέρα! Λεφτά, δηλαδή, με τη σέσουλα. Ποσό που σου εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια! Κι αν το λεωφορείο σού κάνει κόγκσες το μουντζώνεις και παίρνεις ταξί. Και σε ώρα ανάγκης, όταν δηλαδή αργεί το ΕΚΑΒ, τραβάς ένα τηλέφωνο και έρχεται ελικόπτερο. Ποδαρόδρομο, πάντως, 33 χιλιόμετρα για το γιατρό, δεν πρόκειται να ξανακάνεις. Πήρες αύξηση, μάτια μου!

Η Χριστίνα, αγαπημένοι μου αναγνώστες, είναι μια αδύνατη σαν βέργα γυναίκα, 76 χρόνων, που ζει μόνη της. Φορτωμένη ένα τσουβάλι στον ώμο ανέβαινε έναν ανήφορο απ' αυτούς που βάζεις δευτέρα. Γύρω, βέβαια, ψυχή. Αυτή και ο ανήφορος! Και μετά, βέβαια, ο κατήφορος και πάλι ο ανήφορος. «Πού πας κυρά μου»; «Στην αδερφή μου που είναι άρρωστη». «Πού είναι η αδερφή σου, εδώ είναι ερημιά»; «Στο άλλο χωριό, παρακάτω». Το «άλλο χωριό», πιστέψτε το, ήταν κοντά στα δέκα χιλιόμετρα! Και μιλάμε για δρόμο που ανέβαινε στο βουνό, μετά κατέβαινε, και ξανά πάλι ανέβαινε! Ανηφόρες, δηλαδή, που τις αποφεύγουν και τα κατσίκια.

Η Χριστίνα όταν έχει λεφτά - και αυτό συμβαίνει σπάνια - παίρνει λεωφορείο. Οταν δεν έχει - και αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο - πάει με τα πόδια. Και δεν πάει μόνο στην αδερφή της, που απέχει δέκα χιλιόμετρα. Πάει και στο Αίγιο. Ναι, με τα πόδια στο Αίγιο, 33 ολόκληρα χιλιόμετρα! Με βροχή, με ζέστη ή με χιόνια. «Μια φορά που έπρεπε να είμαι στις 8 το πρωί στο γιατρό για να κάνω εγχείρηση τον καταρράκτη μου την απόσταση την έκανα νύχτα. Αλλοτε πάλι, που έχω λεφτά αλλά δε φτάνουν, κάνω το μισό δρόμο με τα πόδια και τον άλλο μισό με το λεωφορείο. Ε, καμιά φορά με παίρνει και κανένα αμάξι, όμως από δω σπάνια περνάνε αυτοκίνητα. Ασε που δε σε παίρνουν γιατί δεν είσαι καθαρή και βρωμάς προβατίλα». «Βρωμάς, εσύ μοσχοβολάς»! «Η ρίγανη μοσχοβολάει, πάρετε, ένα ματσάκι»...

...«Να κατέβω, λεφτά δεν παίρνω. Εσείς με πάτε εγώ σας δίνω ρίγανη. Ο,τι έχει ο καθένας!... Από το βουνό τη μάζεψα. Το βουνό ανήκει σε όλον τον κόσμο, δεν είναι δικό μου. Και η ρίγανη, επίσης».

Δυστυχώς, για τη Χριστίνα, τα λεωφορεία δεν παίρνουν ρίγανη. Και το ευρώ που της έταξε η κυβέρνηση δεν την πάει ούτε πεντακόσια μέτρα. Να πω για κοροϊδία; Η λέξη είναι φτωχή. Θα πω για γαϊδουριά, και χωρίς να ζητήσω συμπάθιο! Θα πω για συνειδητή πράξη εξόντωσης ανθρώπων. Θα πω για κοράκια που ρουφάνε ιδρώτα και αίμα. Θα πω για συμμορίες ληστών που πέφτουνε πάνω στο λαό και τον στύβουν. Θα πω για σαδιστές!

Ο εμπαιγμός είναι χειρότερος από την αδικία! Γιατί αποκαλύπτει ανθρώπους χωρίς καμία ηθική αναστολή. Ανθρώπους επικίνδυνους. Χωρίς φιλότιμο. Ανθρώπους που χαίρονται να βασανίζουν άλλους ανθρώπους. Οι εξαγγελίες των αισχρών «πακέτων» και των άθλιων «συγκλίσεων», δεν είναι οικονομικά μέτρα ανακούφισης των λιανών γυναικών που τραβάνε ζαλωμένες τις ανηφόρες... Είναι μέρος των βασανιστηρίων που σκαρφίζονται τα άρρωστα κεφάλια τους σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Γιατί δεν τους φτάνει να κλέβουν θέλουν - παράλληλα - να βλέπουν και τον τρόμο στα μάτια του θύματος!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ