Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.- Απέρριψε κατηγορηματικά η αιγυπτιακή ηγεσία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε «κέντρο υποδοχής κρατουμένων από άλλες χώρες που υπόκεινται σε βασανιστήρια που δε θα μπορούσαν να γίνουν στις χώρες προέλευσής τους, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας».

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα από τις εκδηλώσεις για την 32η επέτειο της έναρξης του εμφυλίου πολέμου, χτες, στο Λίβανο. Σε ορεινές περιοχές, γύρω από την πρωτεύουσα, Δρούζοι μαχητές αντίπαλων παρατάξεων (των Ουαλίντ Τζουμπλάντ και Μάτζναελ Μπάανα) αντάλλαξαν πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 άτομα.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Εκατοντάδες ιππείς είναι έτοιμοι από την περασμένη Δευτέρα να κινητοποιηθούν ώστε να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές που καθημερινά πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, σε περίπτωση που οι αρχές κινηθούν εναντίον τους.

ΡΩΜΗ.- Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο της Ιταλίας πραγματοποίησαν χτες 8ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια απολύσεων της σιδηροδρομικής εταιρείας «Trenitalia», ενώ αναμένονται και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους της «Alitalia».

ΜΟΣΧΑ.- Ποινική δίωξη κατά του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου Μπορίς Μπερεζόφσκι πρόκειται να ασκήσουν οι ρωσικές αρχές μετά την έκκλησή του για βίαιη ανατροπή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Απεργία πραγματοποίησε χτες το προσωπικό ασφάλειας και πυρόσβεσης του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενο για τις συνθήκες εργασίας, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 200 πτήσεις.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Εκπρόσωποι των ινδονησιακών αερογραμμών «Γκαρούντα» κατήγγειλαν χτες πως η προχτεσινή πυραυλική δοκιμή της Ινδίας έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσης επιβατηγού αεροσκάφους με πάνω από 400 επιβάτες που εκτελούσε πτήση προς Σαουδική Αραβία, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα για τουλάχιστον επτά ώρες. Οι Ινδοί απάντησαν πως είχαν «ενημερώσει αρμοδίως»...

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.- Συμφωνία ειρήνης επρόκειτο να υπογράψουν χτες βράδυ κοντά στο Μπιράο της βορειοανατολικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αξιωματούχοι του προέδρου Φρανσουά Μποζίζε και ηγετικά στελέχη της ανταρτικής οργάνωσης «Ενωση Συνασπισμού Δημοκρατικών Δυνάμεων» (UFDR). «Συμπτωματικά» η υπογραφή γίνεται σε μία πόλη που ισοπεδώθηκε πριν 2,5 βδομάδες από γαλλικά βομβαρδιστικά «Μιράζ», με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών εκατοντάδων αμάχων και προσφυγικό κύμα αρκετών χιλιάδων προς τη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ.

ΝΤΑΚΑ.- Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές συνέλαβαν χτες άλλον έναν σημαντικό πολιτικό, τον Μαουντούντ Αχμεντ, υπουργό Δικαιοσύνης της απελθούσας κυβέρνησης του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP), με την κατηγορία ότι ενέχεται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- ΕΕ, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία ανακοίνωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Ινδίας ότι θα καταβάλουν προσπάθειες να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις του λεγόμενου «κύκλου» της Ντόχα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» αποκάλυψε χτες ότι τουλάχιστον 10.000 παιδιά χάνουν την ακοή τους από εσφαλμένη χρήση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, με υπαιτιότητα των γιατρών και των γονιών τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η εκλογική επιτροπή του Νεπάλ ανακοίνωσε χτες ότι «δεν είναι έτοιμη» για τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, όπως όριζε η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό και την επτακομματική κυβέρνηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ