Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η προπαγάνδα της εμπλοκής και οι... κότες της Αλεξανδρούπολης

Ηταν τέλη Μάη όταν το αμερικανικό «USS Arlington» έδεσε στην Αλεξανδρούπολη. Οπως συνηθίζεται, μετά από το «δελτίο εφησυχασμού» που συνοδεύει κάθε «απόβαση» ΑμερικανοΝΑΤΟικών στο ακριτικό λιμάνι ακολουθεί και το κλασικό ρεπορτάζ με τους Αμερικανούς ναύτες που τρώνε σουβλάκια, πίνουν καφέδες και ρίχνουν τα δολάρια της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στην τοπική αγορά.

Πρόκειται για το «τυρί στη φάκα», το οποίο αν και έχει μουχλιάσει, συνεχίζει εδώ και μήνες να σερβίρεται τόσο στον λαό της πόλης όσο και όλης της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοχή στη μετατροπή όχι μόνο του λιμανιού αλλά της πόλης ολόκληρης σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, από το οποίο αναβαθμίζεται συνεχώς η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό που συμβαίνει όμως τώρα δεν έχει προηγούμενο. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει κοντά δυο μήνες, τα αστικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να «ξεψαχνίζουν» νέα στοιχεία για να πείσουν ότι ο λαός της Αλεξανδρούπολης θα βγει δήθεν κερδισμένος από τη μετατροπή της πόλης σε μια ατέλειωτη στρατιωτική βάση. Αφού ειπώθηκαν τα πάντα, πήραν συνεντεύξεις από τους ίδιους και τους ίδιους και επανέλαβαν πως «έρχεται το δολάριο στην πόλη», τώρα άρχισαν να μετρούν τα αυγά (!) που έφαγαν οι Αμερικανοί! Εφτά χιλιάδες μετράει το ένα μέσο, 25 χιλιάδες το άλλο, και καταγράφουν ακόμα και το ...ζόρι που βίωσαν οι κότες για να ταϊστούν οι ναύτες.

***

Ο λαός και οι εργαζόμενοι του Εβρου έχουν ξανακούσει πολλές φορές ότι θα «βρέξει χρήμα» στην περιοχή. Το άκουγαν επανειλημμένα όταν σχεδιάζονταν και πραγματοποιούνταν δήθεν μεγάλα και εμβληματικά έργα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αγωγό TAP, που μόλις ολοκληρώθηκε, ακόμα και η εντατικοποιημένη, με χαμηλά μεροκάματα δουλειά που προσέφερε τελείωσε μία και έξω, ενώ τα ανταποδοτικά «καθρεφτάκια» που υποσχέθηκαν η εταιρεία και οι κυβερνήσεις δεν ξεκίνησαν ποτέ. Αυτήν τη φορά, όμως, ακόμα μερικοί τοπικοί παράγοντες, παρά τις υπερβολές που γράφονται, παραδέχονται πως «οι ντόπιοι πολιτικοί καλλιεργούν υπέρμετρες προσδοκίες».

Μπορεί οι γελοιότητες σαν αυτές με τα αυγά και τις μπριζόλες που τρώνε οι Αμερικανοί να μη λείπουν, όμως δεν προκαλούν και πολλά γέλια στον λαό της Αλεξανδρούπολης, που βλέπει συχνά - πυκνά τα πλοία που κουβαλάνε τα φορτία του θανάτου να «δένουν» στην πόλη και να ρίχνουν και άλλο μπαρούτι στον πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την εγκατάσταση ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα στρατόπεδα της πόλης με την κυβέρνηση ΝΔ, η συζήτηση δεν έχει παύσει. Ακριβώς επειδή αντικρίζοντας τα τρένα με τα τανκς, τα λεωφορεία με τους ιμπεριαλιστές δολοφόνους προκαλείται ένα αίσθημα ανασφάλειας, η προπαγάνδα της αστικής τάξης επιχειρεί να πείσει ότι η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή εξασφαλίζει ασφάλεια απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτό που αποδεικνύουν τα γεγονότα και η πρόσφατη πείρα όμως είναι το ακριβώς αντίθετο. Λίγες μέρες πριν φτάσει το αμερικανικό «Arlington» στην Αλεξανδρούπολη, στα 2,5 μίλια από την πόλη πετούσαν δύο τουρκικά «F-16». Στη συνέχεια, φάνηκε πως η Αλεξανδρούπολη ήταν μια μόνο στάση αναψυχής πριν καταφθάσει στην αποστολή του, που ήταν η συμμετοχή με τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού σε στρατιωτική άσκηση με σενάριο την απόβαση και κατάληψη νησιού.

***

Μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί στόχο των πυραύλων τους, οι Ρώσοι προχώρησαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία ουδέποτε σχολίασε ή διέψευσε η κυβέρνηση, σε «εικονικά πλήγματα» της πόλης από στρατηγικά βομβαρδιστικά που σηκώθηκαν από τη Συρία.

Η ανασφάλεια και οι κίνδυνοι από τη μετατροπή της πόλης σε μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων είναι η άλλη όψη της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας, της αξιοποίησης του λιμανιού, των στρατοπέδων, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για τις ανάγκες των πολεμικών σχεδιασμών στη μεθόριο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αλλά και για να μεταφέρονται αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Η χρησιμοποίηση της πόλης ως στρατιωτικού ΝΑΤΟικού κόμβου, καθώς και ενεργειακού, όχι μόνο δεν αντισταθμίζει αλλά ούτε φέρνει λύση στα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής, που δεν διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα. Τα πανάκριβα καύσιμα, Ενέργεια, τρόφιμα και ενοίκια συνεχίζουν να εξανεμίζουν το εισόδημα του λαού.

Οι γελοιότητες σαν τις προαναφερθείσες θα συνεχίζονται όσο ο λαός της περιοχής συνεχίζει να μην αποδέχεται τον ρόλο του χειροκροτητή της πολιτικής αναβάθμισης της εμπλοκής. Και καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα συνεχίσει να παίζει το ΚΚΕ, που όχι μόνο καλεί τον λαό σε επαγρύπνηση αλλά μπαίνει μπροστά στον αγώνα, δίνοντάς του ελπίδα και κουράγιο με δράσεις όπως η αιφνιδιαστική κινητοποίηση μέσα στο λιμάνι της πόλης. Εκεί οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια και να καθυστερήσει τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ