Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Οι δικοί μας Αγιοι»...

Τι πρόσωπα, Θεέ μου. Εργατικά. Απ' το χωράφι στη συγκέντρωση. Απ' το μικρομάγαζο στη συγκέντρωση. Απ' το γιαπί και τη φάμπρικα στη συγκέντρωση. Απ' τα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά και την αυλή των ανέργων στη συγκέντρωση. Κι' απ' το γραφείο. Και παιδιά, πολλά παιδιά, με τις άγουρες φωνές τους στη συγκέντρωση. Oλοι εκεί, στο Πεδίον του Αρεως, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος.

Ολες οι μυρουδιές της Ελλάδας στο Πεδίον του Αρεως. Οι άνθρωποι, όπου κι αν πάνε, κουβαλάνε τη μυρουδιά του τόπου τους, τη μυρουδιά της δουλιάς τους. Αυτός είναι αμπελουργός, ο άλλος καϊκτσής. Εκείνος εκεί πέρα κτηνοτρόφος. Ο απ' εδώ καμπίσιος κι ο άλλος βουνίσιος. Δες τους καλά κι ανάσανε λεύτερα, θα τους καταλάβεις. Ναι, αυτός που είναι στο πλάι σου δουλεύει σε σούπερ μάρκετ, ο άλλος είναι μουντζούρης κι ο δίπλα του οικοδόμος. Οχι, λάθος, είναι του γραφείου αυτός που δείχνεις. Εσμιξαν όλοι, με το θυμό τους και το όνειρο βαθιά, βαθιά στα μάτια τους.

Τα μάτια τους κόκκινα απ' την αγρύπνια - όλη τη νύχτα ταξίδευαν. Το ρούχο τους πολυφορεμένο. Αφησαν τις δουλιές τους και πήραν το δρόμο. Δουλιά και το πολιτικό καθήκον. Ας περιμένει ο τρύγος μιαν ημέρα. Και το μάζεμα του μπαμπακιού, και το σπάσιμο του καλαμποκιού. Το ζαχαρότευτλο μια και δυο μέρες μπορεί ν' αναμείνει, και τ' όργωμα για τη σπορά. Μόνο τα ζωντανά να 'χουν νερό. Γυναίκα, το νου σου, κι εσύ γιε μου, είπαν και πήραν τη στράτα. Το πούλμαν δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Μακρύ το ταξίδι. Τι, το μαγαζί; Κλειστό και για κείνους που δεν το κλείνουν. Μόνο να ξέρουν, γιατί είναι κλειστό.

Γιόμισε ανθρώπους της δουλιάς το Πεδίον του Αρεως. Και σημαίες, πολλές κόκκινες σημαίες. «Είναι οι φτωχοί, οι δικοί μας, οι δυνατοί./ Είναι οι ξωμάχοι κι οι προλετάριοι/(...)/ Είναι οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας Αγιοι», που διαδηλώνουν.

Τι δύναμη, Θεέ μου. Και τι ομορφιά αποπνέουν οι άνθρωποι που ξέρουν τι κάνουν... Πορεύτηκαν αξιώνοντας τιμή στα προϊόντα τους, μεροκάματο που θρέφει. Δουλιά για όλους. Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία. Ειρήνη στον κόσμο. Απλά πράγματα, καθημερινά, και τόσο, μα τόσο αναγκαία για να υπάρχουν.

Η Αθήνα για ώρες έπαυσε να είναι η μίζερη πόλη. Εγινε η πρωτεύουσα που πάτησαν οι άνθρωποι του μόχθου και του ονείρου. Που ξέρουν γιατί ζουν και πώς πρέπει να ζουν.

Για νταβατζήδες θα μιλάμε τώρα;


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ