Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ.-- Εναγώνιες προσπάθειες απελευθέρωσης δύο Κινέζων εργαζομένων σε κατασκευή φράγματος που έχουν απαγάγει «συνεργάτες της αλ Κάιντα» στο Νότιο Ουαζιριστάν κατέβαλε χτες η πακιστανική κυβέρνηση. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη: την Κυριακή, επίθεση κατά σιιτικού τεμένους κόστισε τέσσερις ζωές.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Το «ηλικίας» ενός έτους Εργατικό Κόμμα του ρωσικής καταγωγής «μεγιστάνα»Βίκτορ Ουσπάκιτς προηγείται με 29% μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία. Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται την 24η Οκτώβρη.

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.-- Επείγουσα διαδικασία απενεργοποίησης ακολουθήθηκε χτες σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Ρωσίας «λόγω τεχνικού προβλήματος». Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική Δικαιοσύνη ζήτησε χτες άμεση καταβολή φόρων και προστίμων, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων από τη «Γιούκος» (επί συνόλου 7,5 δισ.), στη συνέχεια της υπόθεσης της πετρελαϊκής εταιρίας του φυλακισμένου «μεγιστάνα»Χοντοκόρφσκι, που διώκεται απηνώς από την κυβέρνηση Πούτιν.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Στην οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ», και όχι σε δυστύχημα όπως αρχικά υποστήριζε, απέδωσε χτες η κυβέρνηση Αρόγιο των Φιλιππίνων το ναυάγιο του «Σουπερφέρι 14» το Φεβρουάριο, με πάνω από 130 νεκρούς.

ΛΑΓΟΣ.-- Τετραήμερη απεργία στη Νιγηρία ξεκίνησαν χτες δεκάδες κλάδοι εργαζομένων (συμμετέχουν για πρώτη φορά και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα και τους χαμηλούς μισθούς - μολονότι η Νιγηρία είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο συνταγματάρχης ε.α. Αμπντουχάχι Γιουσούφ εκλέχτηκε την Κυριακή νέος πρόεδρος της Σομαλίας - μετά από 13 χρόνια «ακυβερνησίας»...- παίρνοντας στον τρίτο εκλογικό γύρο τις 182 ψήφους του 275μελούς μεταβατικού Κοινοβουλίου που συνήλθε στην Κένια.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Στις κάλπες προσερχόταν χτες μετά κόπων και βασάνων - ελλείψει ψηφοδελτίων, προβλημάτων σε εκλογικούς καταλόγους κλπ.- το εκλογικό σώμα του Καμερούν, για να εκλέξει, μεταξύ 11 υποψηφίων, πρόεδρο. Φημολογείται πως ήδη προ της εκλογικής διαδικασίας είχε «εξασφαλιστεί» η επανεκλογή του προέδρου Πολ Μπίγια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ