Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Αποκαλυπτική είναι πάντα για το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους, η ελαφρά μετακίνηση του αστικοδημοκρατικού μανδύα νομιμοποίησης του καπιταλιστικού συστήματος, όταν συμβαίνει διά της μορφής σκανδάλων διαφόρων ειδών. Στη δίνη τέτοιων αποκαλύψεων βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί και οι συνεργάτες του.

Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε από ιστοσελίδα, όπου αναφερόταν ότι η σύζυγος του νυν υπουργού Εργασίας, πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, και τα τελευταία χρόνια ταμία του κόμματος του Σαρκοζί, Ερίκ Βερτ, προσλήφθηκε ως σύμβουλος επενδύσεων από την εταιρεία διαχείρισης της περιουσίας της πλουσιότερης Γαλλίδας, της Λιλιάν Μπετενκούρ, της ιδιοκτήτριας του ομίλου L' Oreal. Εκτοτε, οι ειδήσεις είναι καταιγιστικές. Η σύζυγος Βερτ παραιτήθηκε, καθώς φέρεται να προσλήφθηκε ως «αντάλλαγμα» για να κάνει τα στραβά μάτια η κυβέρνηση στη φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων του ομίλου, τη στιγμή που ο γαλλικός λαός καλείται να κάνει αιματηρές θυσίες. Ακολούθησαν οι μαγνητοφωνημένες συζητήσεις της κληρονόμου, όπου μιλά σαφώς για σταθερή χρηματοδότηση των μεγάλων αστικών κομμάτων, και οι πληροφορίες για προεκλογικά «δωράκια» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον ίδιο τον Σαρκοζί.

Το γεγονός ότι η γαλλική αστική δικαιοσύνη υποχρεώθηκε, από τις εξελίξεις, να παρέμβει εννοείται ότι δεν εγγυάται καμία, πραγματικά, διαλεύκανση. Το σκάνδαλο Μπετενκούρ - Σαρκοζί - Βερτ δεν είναι εξαίρεση. Είναι κανόνας. Είναι συστατικό στοιχείο λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, του ίδιου του κεφαλαίου που επιδιώκει διαρκώς μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και κέρδους. Η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών μπορεί και πρέπει να λειτουργεί αποκαλυπτικά, αλλά δε θα πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες: Οσο υπάρχει καπιταλισμός και εκμετάλλευση, θα υπάρχουν σκάνδαλα.


Ε.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ