Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σι Τζίνπινγκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Προς την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Κίνας οδεύει ο ΓΓ του ΚΚ Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, μετά και τον απολογισμό του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης, στο άνοιγμα των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, την περασμένη βδομάδα. Στις δηλώσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2013 που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών, δόθηκε και η γραμμή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

Για το 2013 ανακοινώθηκε νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών και υψηλοί στόχοι όσον αφορά την ανάπτυξη, στο πλαίσιο πάντα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Κίνα. Ενας δρόμος που έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την τεράστια διαφθορά που η κινέζικη ηγεσία θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή της, ωστόσο είναι απότοκο της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο στόχος για την ανάπτυξη στο 7,5%, με παράλληλες υποσχέσεις για δημιουργία εννιά εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, στα αστικά κέντρα, προμηνύουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο. Η «ανάπτυξη» δείχνει να στρέφεται στην τεράστια εσωτερική αγορά ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή η Κίνα ανακοίνωσε νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 10,7%, για το έτος 2013, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται.


Α. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ