Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Αέρας» ζωής και κίνησης

Από τις 15-17 Δεκέμβρη στην Παλαιά Βουλή (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Ο αέρας πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού». Διοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και τους Φίλους του ΜΕΛΤ. Στις 15/12 (5.30μμ) θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Μερακλής («Λαογραφικά σχόλια για τον αέρα»), Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου («Οι προσωποποιήσεις του ανέμου»), Διονύσης Ζήβας («Οι ανεμόμυλοι της Ζακύνθου»), Κώστας Δαμιανίδης («Τα ελληνικά άρμενα»), Γιάννης Παντζόπουλος (Η εξέλιξη των ιστίων στις ελληνικές θάλασσες στην αρχαιότητα»), Απόστολος Κούρτης (Η εξέλιξη των ιστίων στις ελληνικές θάλασσες στους νεότερους χρόνους»).

Στις 16/12, στην πρωινή συνεδρία (10.30πμ) θα μιλήσουν οι: Στέφανος Νομικός («Πληροφορίες για ανεμόμυλους στον ελληνικό χώρο μέσα από τα κείμενα και τα σχεδιάσματα των περιηγητών»), Μαριάννα Αγγελάκη («Ανεμόμυλοι και ανεμαντλίες στην Κρήτη»), Στέλλα Τσιροπινά («Οι ανεμόμυλοι της Χίου»), Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη («Ο τελευταίος μύλος της Αθήνας»). Ακολουθούν: Κ. Καρατζόγλου («Τα στοιχεία λειτουργίας του μηχανισμού του ανεμόμυλου», Γεώργιος Παπανδρέου («Ο ανεμόμυλος στο Γαλαξείδι»), Ελενα Χαλκουτσάκη («Οι ανεμόμυλοι των Κυκλάδων και ο ζωτικός τους χώρος»), Στ. Μουζάκης («Το μυλολίθι και τα αλέσματα του μύλου σε ιατροσοφικά παρασκευάσματα από χειρόγραφα του 18ου - 19ου αιώνα»). Στην απογευματινή συνεδρία συμμετέχουν: Μαρία Γρυπάρη («Εκπαιδευτικά προγράμματα για τον ανεμόμυλο»), Θεοφάνης Σουλακέλλης («Από τον Αίολο στα φυσερά»), Μαρία Μέξια («Νεράιδες και αερικά: Διηγήσεις από χωριά της Κορινθίας», Ντιάνα Αντωνακάτου («Μαντικός και μαγικός χαρακτήρας του Αέρα στις Κεφαλονίτικες κατάρες και στην προφορική παράδοση»), Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης («Η μαγεία του ανέμου»), Θανάσης Παπαθανασόπουλος («Ο αέρας ως παράγων Δικαίου»), Λάμπρος Λιάβας («Ο αέρας και τα λαϊκά μουσικά όργανα: από τα αερόφωνα στο..."μυαλό φλογέρα"». Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των αερόφωνων μουσικών οργάνων από λαϊκούς οργανοπαίχτες με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φ. Ανωγιαννάκη.

Στις 17/12 (10.30πμ) θα μιλήσουν οι: Ελένη Αλεξάνδρου, Ηλίας Προβόπουλος, Μαρία Μαρκαντώνη, Λίνα Μουσιώνη, Γιάννης Ρούσκας, Αλέκος Ε. Φλωράκης, Γιάννης Χατζηφώτης.

Ατζέντα Εκδηλώσεων

Ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς
Ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς
Κυριακή (10/12)

    Σήμερα (10π.μ.) στο Ιδρυμα - Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι), θα εγκαινιαστεί η έκθεση: «Γιάννης Τσαρούχης, ζωγραφική και θέατρο - Δρόμοι παράλληλοι». Παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί, έργα και σκηνικά του Γ. Τσαρούχη, ώστε ο επισκέπτης να δει την παράλληλη δουλιά του στη ζωγραφική και στο θέατρο. Αρχίζει από τις παιδικές ακουαρέλες και τα σκηνικά που έκανε 17χρονος και φτάνει στις τελευταίες σκηνογραφίες που έμειναν στο χαρτί, αφού δεν ανέβηκαν στη σκηνή.
  • Αφιερωμένη στα 75χρονα του Μίκη Θεοδωράκη είναι η σημερινή συναυλία (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, της Νένας Βενετσάνου, με την Ελενα Μουζάλα (πιάνο) και τον Γιάννη Ιδομενέως, με τη συνοδεία της πιανίστας Καλλιόπης Γερμανού, με τραγούδια του συνθέτη.

Δευτέρα (11/12)

    Σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται σήμερα (9μμ), στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» - Αίθουσα Τέχνης «Υμνος» (Πρεμετής 4, περιοχή Χίλτον), το έργο του Γιώργου Μηνά «Επιστρέφουν». Πρόκειται για μουσικόδραμα σε οκτώ μέρη - σκηνές, σε λιμπρέτο του συνθέτη, κείμενα Ανώνυμου Ελληνα, Διονυσίου Σολωμού, Σπυρομίλιου, δικά του και ποίηση Σολωμού, Κάλβου και δημοτική. Συμμετέχουν: το μουσικό «Sunolo Mythos», η σοπράνο Εύη Τσίρτση, η ηθοποιός Ανθή Καριοφύλλη και οι Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Κλεόδωρου Αγόρα (βιολί) και Γιάννης Τσακαναλιώτης (πιάνο). Διευθύνει ο Γ. Μηνάς.
  • «Σαββόραμα» από σήμερα μέχρι την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη μελωδική συντροφιά του: Δόμνα Σαμίου, Νίκος Παπάζογλου, Σάκης Μπουλάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Τανάγρη, Κώστας Μακεδόνας, Νατάσα Φλούρη, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Βιτάλη.
  • Εκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής με τίτλο «Δέντρα όχι κατ' ανάγκη Χριστουγεννιάτικα», εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Εκθέτουν οι: Λύντια Μαργαρώνη, Ελλη Μιχαλακέα, Αμαλία Πετσάλη, Κωνσταντίνα Συλίκου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/12

Τριήμερο από τον Διονύση Σαββόπουλο
Τριήμερο από τον Διονύση Σαββόπουλο
Τρίτη (12/12)

  • Ο Χρήστος Θηβαίος για μια ακόμη βραδιά τραγουδά στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37, Ν. Κόσμος).

Τετάρτη (13/12)

    Το «Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο, 1ο μέρος» ερμηνεύει η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, σήμερα (8.30μμ), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από το θάνατο του Μπαχ.
  • Δύο Χαλανδραίοι καλλιτέχνες με πολύχρονη προσφορά, ο πιανίστας - συνθέτης Γιάννης Φιλιππουπολίτης και ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος φιλοξενούνται σήμερα στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18). Θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Γ. Φιλιππουπολίτη και τραγούδια σε ποίηση Σεφέρη.

Πέμπτη (14/12)

    Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ξετυλίγει «Μουσικές ιστορίες» της, για δεύτερη βδομάδα, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή). Επίσης παρουσιάζει στιγμές του νέου δίσκου της «Είναι δική μας η ζωή μας» και κομμάτια από όλη τη δισκογραφία της. Τη συνοδεύουν έξι μουσικοί και η σοπράνο Μαριάννα Ρηγάκη.
  • Πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια θα παρουσιάσει το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» του Βαγγέλη Κώτσου, σήμερα (10μμ), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια).

Παρασκευή (15/12)

    Γκαλά ρωσικής όπερας, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, από τους Γκαλίνα Γκορτσακόβα, Γιεβγκένι Ακίμοφ και Βασίλι Γκερέλο. Τους πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό.
  • Το πρώτο της έργο, «Ο κύκλος», παρουσιάζει από σήμερα (10μμ) και για τρεις ακόμη βραδιές, η νεοσύστατη χορευτική ομάδα «Μονόγραμμα», στο θέατρο «Ανάλια» (Φραγκούδη 18 - 20, Καλλιθέα, πίσω από την Πάντειο). Χορογραφία Μαριλένα Μαργέλου. Κοστούμια Χριστίνα Παπούλια. Χορεύουν οι: Δόμνα Αποστόλου, Πασχάλης Ζωγρέλης, Γιάννης Μάντσης, Αγγελική Ντάντου, Σταυρούλα Παπαντωνίου.

  • Εργο του Γ. Τσαρούχη
    Εργο του Γ. Τσαρούχη
    Από σήμερα μέχρι την Κυριακή (10.30μμ), στη Μουσική Σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου), οι Δημήτρης Πουλικάκος και Λάκης Παπαδόπουλος παρουσιάζουν μια αναδρομή εφ' όλης της ύλης, σ' ένα τρίωρο πρόγραμμα.

  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ), στο πατάρι του «Μεταξουργείου» (Ακαδήμου 14, πίσω από το ΙΚΑ Πειραιώς), ο Λουκιανός συναντά τον Σαραγούδα και ο Σαραγούδας τον HOPPER. Ο Νίκος Σαραγούδας (ούτι), η γυναίκα του Γιασεμή, ο Αλέκος Αραπάκης (βιολί), ο Μάριος Παπαδέας (σαντούρι) και ο Γεράσιμος Αναστασόπουλος (κοντραμπάσο) παίζουν σμυρνέικα τραγούδια.

  • Στο «Ρόδον» σήμερα και αύριο δίνουν συναυλία οι «Hooverphonic». Τις συναυλίες θ' ανοίξουν οι «Downtown Beat».

Σάββατο (16/12)

    Η εκρηκτική γοητεία του φλαμένκο αυτές τις μέρες, στο «Χαφ Νοτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς), από τον Τσιγγάνο βιρτουόζο της κιθάρας Αντόνιο Νέγκρο και τη συντροφιά του.

Αφιέρωμα στον Μπαχ από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Αφιέρωμα στον Μπαχ από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ