Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το ομόλογο και τα «τούβλα»!

Ο κ. Α. του υπουργείου Οικονομικών σχημάτισε έναν αριθμό στο τηλέφωνο και στη συνέχεια έφερε το ακουστικό αργά στο αυτί του, στρίβοντας παράλληλα την καρέκλα του προς τον τοίχο, για να κρύψει το πρόσωπό του. Την επόμενη στιγμή στο μπαρ του πολυτελούς ξενοδοχείου «Μεγάλο Βασίλειο», ο κ. Β., αντιπρόσωπος της χρηματιστηριακής εταιρίας «JP Morgan», ανοίγει το ακριβό κινητό του και παράλληλα στρίβει και εκείνος αλλού το κεφάλι του, από φόβο να μη διαβάσουν οι θαμώνες του μπαρ όπου καθόταν, αυτά που θα έλεγε: «Ναι», λέει σιγά και με νόημα. «Εγώ είμαι έτοιμος, υπογράφτηκε», ακούστηκε μέσα από το κινητό παραποιημένη η φωνή του κ. Α. «Θα δώσω εντολή να προχωρήσουν», απαντάει ο κ. Β. «Το νου σου στα "τούβλα"», του τονίζει ο κ. Α. «Ούτε να το συζητάς», απαντάει ο κ. Β κλείνοντας παράλληλά το κινητό του. Στη συνέχεια, το ξανανοίγει, σχηματίζει έναν αριθμό και μόλις ανοίξει η γραμμή λέει, ή σωστότερα διατάζει στα αγγλικά: «Αγόρασε, είναι όλα εξασφαλισμένα»! Κλείνει το τηλέφωνο και σηκώνεται. Βγάζει από την τσέπη του ένα χαρτονόμισμα των εκατό ευρώ και κάνει νόημα στο γκαρσόν. Μέχρι να φτάσει το γκαρσόν στο τραπέζι εκείνος έφυγε προς την έξοδο χωρίς να δούμε το πρόσωπό του. Στο τραπέζι του έκαιγε μόνο του ένα πούρο, ο καπνός του οποίου χάιδευε μια μπουκάλα ακριβού ουίσκι και ένα μισοάδειο ποτήρι! Στο μπαρ οι θαμώνες συνέχισαν να κουβεντιάζουνε χαμηλόφωνα για την πολιτική και την οικονομία. Το ξενοδοχείο ήταν απέναντι από το Κοινοβούλιο! Ανάμεσα σε αυτούς και τη Νουλή κατέβαινε η μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων φωνάζοντας «Εξω οι κλέφτες από τα Ταμεία»!

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στο υπουργείο Οικονομικών και στο ακριβό ξενοδοχείο «Μεγάλο Βασίλειο» της Αθήνας, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο κ. Γ., εκπροσωπώντας τη χρηματιστηριακή εταιρεία «North Asset Management», κρύβοντας και αυτός έντεχνα το πρόσωπό του, σήκωνε το χέρι του αποδεχόμενος την τιμή του Ομολόγου, που έφυγε από την Αθήνα με τιμή 100 και έφτασε στη διεθνή αγορά από την «JP Morgan» με τιμή 120. Με αυτή την πράξη αυτόματα τα «τούβλα», που ανέφερε ο κ. Β., σχημάτισαν τον «πρώτο» όροφο της παράνομης οικοδομής! Το Ομόλογο που αγοράστηκε 100, πουλήθηκε, σε χρόνο μηδέν, όσο διαρκεί ένα τηλέφωνο, 120!

Με την ίδια διαδικασία, και με την ίδια ταχύτητα, το Ομόλογο άλλαξε χέρια. Από «North Asset Management» βρέθηκε στα χέρια της γερμανικής «Hypo Vereinnsbank». Η αγορά αυτή τη φορά έγινε στο Βερολίνο! Εδώ το Ομόλογο πήρε άλλες είκοσι μονάδες. Από 120 έφτασε στις 140!

Η «Hypo Vereinnsbank», με τη σειρά της, κράτησε το δικό της κέρδος, που ήταν άλλες 20 μονάδες, και «πρόσφερε» το Ομόλογο, το οποίο έφτασε στις 160 μονάδες, πια, στην ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ». Η οποία, και αυτή με τη σειρά της, πρόσθεσε άλλες 20 μονάδες, φτάνοντας από την αρχική τιμή των 100 μονάδων, στις 180! Με αυτή την τελική τιμή των 180 μονάδων στο χέρι, ο κ. Δ, της εταιρείας «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ», παλιός γνώριμος, συμμαθητής και κουμπάρος του κ. Α, έφτασε, σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε το «ταξίδι» του το Ομόλογο, στο υπουργείο Οικονομικών. Γνώριμος, όπως ήταν, δε χτύπησε ούτε την πόρτα. Μπήκε φουριόζος μέσα στο γραφείο και ακούμπησε επιδεικτικά το ομόλογο μπροστά στον κ. Α. «Πάρ' το», του είπε, περήφανος. «Το ταξίδι του ήταν σύντομο, αλλά πολύ αποτελεσματικό και πολύ κερδοφόρο»!

Ο κ. Α, δε μίλησε. Ηξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Αυτός δεν ενθουσιαζόταν εύκολα. Σχημάτισε αργά, αλλά σίγουρος, τον αριθμό του υπουργείου Εργασίας και περίμενε. Μόλις άνοιξε η γραμμή μίλησε συνθηματικά. «Η Μαρία επέστρεψε και είναι κουρασμένη. Λέω να την περιθάλψει το ΤΕΑΔΥ». «Μην το συζητάς, υποχρέωσή μας», ακούστηκε η φωνή από το υπουργείο εργασίας.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, που το Ομόλογο πουλήθηκε από το ΤΕΑΔΥ 100 μονάδες, και ύστερα από ένα «κοπιαστικό ταξίδι» μερικών ωρών ξαναγοράστηκε από το ίδιο το Ταμείο προς 180 μονάδες, προσφέροντας κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους «σταθμούς» από τους οποίους πέρασε, και αρπάζοντας από τους συνταξιούχους τις πενιχρές τους συντάξεις, μια ομάδα σκοτεινών ανθρώπων, σκοτεινών γιατί δε βλέπουμε τα πρόσωπά τους, κατεβάζουν από ένα φορτηγό με πινακίδες ΚΥ δεσμίδες «τούβλα». Μία δεσμίδα ο Α, μία ο Β, μία ο Γ, μία ο Δ! Τίμια μοιρασιά. Χωρίς φασαρίες. Μόλις τελείωσε το μέτρημα, τα σκοτεινά πρόσωπα αγκαλιάζονται και φιλιούνται, όπως κάνουν οι άνθρωποι της μαφίας και ύστερα, ένα - ένα χάνονται μέσα στη νύχτα. Από την οποία, άλλωστε, ήρθαν! Και στην οποία, βέβαια, ανήκουν!

Σημείωση: Κάθε ομοιότητα με γνωστά πρόσωπα και χώρους είναι συμπτωματική.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ