Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε λεπτή κλωστή ισορροπούν οι ιρανο-βρετανικές σχέσεις μετά τη σύλληψη 15 Βρετανών ναυτών της φρεγάτας «Κόρνγουελ», την περασμένη βδομάδα, στη θαλάσσια περιοχή του Σάατ αλ Αραμπ. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «μήλον της Εριδος» μεταξύ Ιράν - Ιράκ εδώ και χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά «θερμών επεισοδίων», τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και μεταξύ του Ιράν και των ξένων κατοχικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή υπό το μανδύα «της διεθνούς δύναμης», από το 2003.

Το γνωστότερο τέτοιου είδους περιστατικό ήταν η σύλληψη 8 Βρετανών, πάλι, ναυτών, το 2004, από τις ιρανικές αρχές για είσοδο στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Τότε, οι 8 είχαν κρατηθεί 8 ημέρες και απελευθερώθηκαν, με κάποιου είδους εξηγήσεις, τηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους.

Το ίδιο ακριβώς «έργο» βρίσκεται σε εξέλιξη και την τελευταία βδομάδα. Η διαφορά, όμως, είναι ότι η ένταση έχει οξυνθεί. Η ιρανική ηγεσία, διά στόματος Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητά από το Λονδίνο να παραδεχτεί «το λάθος» και να εγγυηθεί ότι «δε θα επαναληφθεί», κάτι, όμως, που η κυβέρνηση Μπλερ δε φαίνεται διατεθειμένη να πράξει. Εκκλήσεις και απειλές για λήψη «κατάλληλων μέτρων» που εκτοξεύτηκαν και από την ΕΕ κατά του Ιράν, μοιάζουν απλώς να οξύνουν μια, ήδη, τεταμένη κατάσταση.


Ε.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ