Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Υστερα με χαιρέτησε και έφυγε...

«

Ρε», του λέω, «περπατάς και μιλάς μόνος σου»; «Δε μιλάω», μου απαντάει, «παραμιλάω»! «Το ίδιο κάνει», του λέω! «Οχι, δεν κάνει το ίδιο! Οταν μιλάς μόνος σου βρίσκεσαι στο πρώτο στάδιο, όταν παραμιλάς έχει περάσει στο δεύτερο! Εγώ, λοιπόν, παραμιλάω»! «Και γιατί, παρακαλώ;» ρωτάω. «Να, κοίτα», μου λέει και μου πασάρει την εφημερίδα. Την παίρνω στα χέρια μου και διαβάζω: Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ είναι, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 160.000 δολάρια για κάθε άντρα, γυναίκα, παιδί!

Ομολογώ δεν έβγαλα αμέσως νόημα, ήταν τόσα πολλά τα λεφτά, που προσπάθησα να το ρίξω στην πλάκα. «Τρέχει το χρήμα»(!) του λέω. «Δεν τρέχει το χρήμα, το χρέος τρέχει», μου απαντάει! «Χρεώνουν τους Αμερικάνους μέχρι γενεές δεκατέσσερις! Οι τράπεζες δίνουν χαμηλότοκα δάνεια και ο κόσμος τρελαίνεται! Αγοράζει σπίτια, κότερα, τηλεοράσεις, ψυγεία, αυτοκίνητα»! «Ε, αυτό δεν είναι κακό», τον πειράζω! «Δεν είναι κακό; Κάκιστο είναι! Πρώτον, αυτή η έκρηξη στην αγορά ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές! Ενα σπίτι που έκανε άλφα ποσό, το πληρώνεις τριπλάσιο! Δεύτερον, οι δανειζόμενοι μεταβάλλονται σε ομήρους! Χρεώνονται μέχρι 160.000 δολάρια ο καθένας τους»!

Τον συνάντησα την πρώτη ανοιξιάτικη μέρα του νέου χρόνου (στις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, που μύρισαν άνοιξη). Εξω ο ήλιος έκανε γκέλες! Ο ουρανός, παράξενο πράγμα για την Αθήνα, ήταν καθαρός και καταγάλανος! Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να κάνω μια τέτοια μέρα ήταν να κουβεντιάσω οικονομικά! Και μάλιστα στη μέση του δρόμου. Ασ' τους, ρε, να χτυπιούνται, του λέω! Σε νοιάζει εσένα αν είναι χρεωμένοι οι Αμερικάνοι;

Αστραψε το μάτι του! «Ναι, ρε φίλε, με νοιάζει! Γιατί ο χρεωμένος Αμερικάνος είναι πολύ πιο ευάλωτος, ενδίδει πιο εύκολα στην επιθετική πολιτική της πατρίδας του. Γίνεται σαν τον αδερφό μου, που μου λέει, "Σωτήρη δε θέλω κοινωνικές αναταράξεις, σταματήστε τις διαδηλώσεις, θα με βρείτε απέναντι! Κάθε εμπόδιο που προκύπτει στο δρόμο μου, μειώνει τα έσοδά μου! Εγώ πρέπει να βγάζω τουλάχιστον 3.500 ευρώ το μήνα, για να μην πέσω από το παράθυρο (σπουδάζει δυο παιδιά, σε δυο διαφορετικά πανεπιστήμια, σε δυο διαφορετικές πόλεις, συν τα έξοδα για το δικό του σπίτι, συν τις δόσεις του δάνειου, συν τις δόσεις για το ψυγείο, για την τηλεόραση, για το αυτοκίνητο)". Δε θέλει "κοινωνικές αναταράξεις" ο Αμερικάνος πολίτης! Μειώνονται τα έσοδα του αδερφού μου, όταν το ΠΑΜΕ βγαίνει στο δρόμο»!

Ηταν τόσο αγριεμένος, που έχασα τη διάθεση για πλάκα! «Αυτό δε σχετίζεται με εμάς, αυτό αφορά τους Αμερικάνους» δικαιολογήθηκα! «Δεν είσαι καλά» μου λέει. «Κουνήσου από τη θέση σου! Δεν είδες τις διαφημίσεις: "αγοράζεις σήμερα, αρχίζεις να πληρώνεις το 2011"; Δεν είδες τα δικά μας δάνεια; Δάνειο για σπίτι, δάνειο για επισκευές, δάνειο για σπουδές, δάνειο για αυτοκίνητο, για κινητό, για ρούχα, για σάουνα, για διακοπές; Πόσο πήγαν τα σπίτια; Τιμές να τρελαίνεσαι!».

«

Με τα οικονομικά, ξέρεις, δεν τα πάω καθόλου καλά»(!) προσπάθησα να δικαιολογηθώ. «Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, πολιτικό είναι και όφειλες να γνωρίζεις», με έβαλε στη θέση μου! «Πόσο είμαστε χρεωμένοι οι Ελληνες; Πόσο ευάλωτοι γίναμε και εμείς απέναντι στο χρέος μας; Κατάλαβες, τι με τρώει; Το χρέος μας, τελικά, μπαίνει εμπόδιο στους αγώνες μας! Αυτό είναι που με τρελαίνει! Το χρέος μας, μας αναγκάζει σε ανείπωτους συμβιβασμούς! Ο δανεισμός είναι η πιο αποτελεσματική φάμπρικα, ένας σύγχρονος τρόπος, για να μας μεταβάλουν ξανά σε δουλοπάροικους! Σε λίγο δε θα παίρνουμε λεφτά στο χέρι! Θα δουλεύουμε και ο μισθός μας θα φεύγει κατ' ευθείαν στις τράπεζες! Οι οποίες, κάθε τόσο, θα βγάζουν σε πλειστηριασμό αυτά που αγοράσαμε με δάνειο, αφού δε θα έχουμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας! Γιατί κάθε μέρα γίνονται νέες αυξήσεις. Γιατί κάθε μέρα γίνονται νέες απολύσεις. Τελικά τα πράγματα που έχουμε δε μας ανήκουν! Ανήκουν στις τράπεζες, στα αφεντικά μας! Εμείς απλώς τα χρησιμοποιούμε! Οσο καιρό είμαστε στη δούλεψή τους. Οταν θέλουν, μας απολύουν και μας τα παίρνουνε πίσω!».

«Ρε, Γιάννη», του λέω, «έλεος, σταμάτα, τι σε έπιασε; Ασε με, σε παρακαλώ, να χαρώ τον ήλιο»! «Να, τον χαρείς» μου λέει, «γιατί αύριο θα σου τον πάρουν! Θα σε υποχρεώνουν σε εισιτήριο για να τον βλέπεις! Γιατί θα δουλεύεις νύχτα με νύχτα για να ξεχρεώσεις»! Υστερα με χαιρέτησε και έφυγε!..


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ