Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Χρόνια πολλά για όλους, ρε!

Ολα, ετούτες τις μέρες, για τα παιδιά! Τι λαμπιόνια, τι φωτάκια, τι ψέματα, τι μεταφυσικές ιστορίες με έλκηθρα και εισαγόμενους αϊβασίληδες, και αυτά τα άθλια, αγνώμονα και θρασύτατα, να πεθαίνουν ένα κάθε πέντε δευτερόλεπτα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Και από τι, παρακαλώ; Από πείνα! Στις μέρες μας! Σα δεν ντρέπονται, και αυτά, και οι γονείς τους! Σήμερα, από πείνα; Σήμερα, που στα σούπερ μάρκετ υπάρχει «και του πουλιού το γάλα»; Κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτούς τους θανάτους! Πολύ φοβάμαι πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούρια κομμουνιστική συνωμοσία. Μοχθηροί συνωμότες βάζουν μπροστά τα παιδιά, όπως έκανε ο Χίτλερ, που έβαζε ασπίδα στα τρένα τους αιχμαλώτους. Σκόπιμα τα αφήνουν να σβήνουν, για να εκθέσουν τον καπιταλισμό. Την κοινωνία της αγοράς. Και, μάλιστα, τα αφήνουν να σβήνουν ένα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Για να είναι η κατακραυγή μεγαλύτερη!

Αλλά και τα ίδια τα παιδιά έχουν ευθύνες. Γιατί μένουν νηστικά; Γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι; Να μην ακούω αηδίες! Κανένα δε διαμαρτύρεται. Ακούστηκε κανένα κλάμα; Δεν ακούστηκε. Γιατί πεθαίνουν βουβά; Αυτό δε σας βάζει σε υποψίες; Σταγόνα δάκρυ. Μόνο ανοίγουν τα τεράστια μάτια τους και, εκεί που σε κοιτάζουν, ένα ανεπαίσθητο «τσακ», και φεύγουν! Ούτε μια διαμαρτυρία. Εστω ένα νεύμα με τα μάτια τους. Τίποτα! Μόλις συμπληρωθούν τα πέντε δευτερόλεπτα, «χαίρεται». Ούτε καν «χαίρεται». Τίποτα. Σβήνουν όπως το κερί. Χωρίς προειδοποίηση! Και εσύ στέκεσαι και μετράς τα κόκαλά τους. Μελετάς τον διαφανή, πια, σκελετό τους. Μόνο κόκαλα! Και δυο μεγάλα, δυο τεράστια, δυο πελώρια μάτια!

Ομως, γιατί να μην πεθάνουν; Είναι συνθήκες αυτές μέσα στις οποίες ζούνε; 640 εκατ. παιδιά, λένε τα στοιχεία, δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση. Αντί να πάνε στο «Κλάριτζες» και στο «Χίλτον», που τα προσκαλούν παρακαλώντας τα, αυτά, κακομαθημένα και βρώμικα, στριμώχνονται, από βίτσιο, στις χάρτινες παράγκες και στους σκουπιδότοπους. Αλλα 600 εκατ. παιδιά, ξαναλένε τα στοιχεία, δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Ποιος τα εμποδίζει; Κανένας! Το κεφάλι τους το άδειο. Τόσα αφρόλουτρα και σαμπουάν, για ποιον διαφημίζονται; Αυτά εκεί, με τις ψείρες! Αλλα 400 εκατ., λέει, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. 300 εκατ. δεν έχουν (έστω και ελάχιστη) πληροφόρηση. 270 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις, έστω, υπηρεσίες υγείας. 90 εκατ. στερούνται σε σοβαρό βαθμό το φαγητό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, 140 εκατ. παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο! Μπράβο!

Merry Christmas, λοιπόν! Μην ανησυχείτε. Τα παιδάκια υπόσχονται να πεθαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δε θα χαλάσουν αυτά την αρμονία του συστήματος. Κάθε πέντε δευτερόλεπτα, και ένα. Οπως οι σταγόνες της χαλασμένης βρύσης. Κάθε σταγόνα και ένα παιδί. «Κταπ», ένα στην Ασία. «Κταπ», ένα στην Αφρική. Και οι τάφοι, ο ένας δίπλα στον άλλον. Από την Ασία έως την Αφρική. Μια γραμμή. Μια τεράστια γραμμή πεθαμένων παιδιών από πείνα. Ενα απέραντο νεκροταφείο ο πλανήτης μας. Και ο πολιτισμός μας!

Δεν υπάρχει λόγος να γκρεμιστεί το σύστημα, ούτε να αναλάβετε εσείς ανατρεπτικές πρωτοβουλίες, προπαντός να αναλάβετε σεις ανατρεπτικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά από πείνα. Ο καπιταλισμός θα λύσει μόνος του το πρόβλημα. Μετά το 2015, θα πεθαίνουν, λέει η σχετική υπηρεσία του ΟΗΕ, κάθε δέκα δευτερόλεπτα και ένα παιδί! Αλλη υπηρεσία, στο μεταξύ, αποφάνθηκε, πως τα 8 χρόνια που πέρασαν, από τότε που μπήκε το πλάνο για μείωση, οι αριθμοί δε μετακινήθηκαν ούτε μισό δευτερόλεπτο. Κάθε πέντε δευτερόλεπτα και ένα παιδί. Κάθε χρόνος και πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαμένα. Σκοτωμένα, καλύτερα!

Merry Christmas!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ