Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Καμιά έκπληξη!

Και ξαφνικά, ανάμεσα στον αναμενόμενο πόλεμο, τη δίκη με ή χωρίς κάμερες, τους εκβιασμούς που, τελικά, δεν ήταν και τόσο εκβιασμοί -και άλλα ...τρέχοντα θέματα- έπεσε μια βροντή: Παιδεραστία στο διαδίκτυο! Λες και το διαδίκτυο δεν είναι μέρος της «αγοράς». Λες και το Ιντερνετ δεν υπακούει στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Λες και την παιδεραστία δεν τη γεννάνε τα ίδια τα αίτια που γεννάνε τους πολέμους, τους εκβιασμούς, την «τρομοκρατία»... Πού, λοιπόν, η έκπληξη; Αλλωστε, στην πρόσφατη περίπτωση που ήρθε στη δημοσιότητα, υπήρξε «συνδυασμός» νέων τεχνολογιών και παλαιών μεθόδων. Από το κομπιούτερ κατευθείαν στο τραπέζι για φάγωμα. (Αλλο ένα θέμα με ακροαματικότητα).

Κάποιος, βέβαια, αυτοκτόνησε. Κάποιοι άλλοι μπήκαν στη φυλακή. Η κάθαρση, όμως, όπως πρέπει να γίνεται στις τραγωδίες -στην προκειμένη περίπτωση- δεν επήλθε ούτε πρόκειται να επέλθει. Το εμπόρευμα είναι άφθονο. Η κοινωνία παράγει χιλιάδες τρυφερά κοτοπουλάκια για μάδημα. Ποιος έμπορος θα άφηνε τέτοιο υλικό να πάει χαμένο. «Λίγες ώρες» με ένα παιδί αποφέρουν και 6.000 ευρώ. Και αν το εμπόρευμα επιστραφεί με κακώσεις «τσιμπήματα, μώλωπες, καψίματα από τσιγάρο...- τότε η τιμή φτάνει στις 2.000 ευρώ. Αν οι κακώσεις προσυμφωνηθούν τότε υπάρχει μια μικρή έκπτωση!

Πω, πω, πω! φωνάζει η επίσημη -και η ανεπίσημη- υποκρισία. Τι ντροπή! ξαναφωνάζουν και οι δυο μαζί. Ομως, και οι δυο «ποιούν την νήσσαν» για τα εργοστάσια που παράγουν πρώτες ύλες. Για το κοινωνικό υπέδαφος που προσφέρει το μαύρο χρυσάφι. Κουβέντα για τη μετανάστευση, τη φτώχεια, τη θεοποίηση του κέρδους, τα παράθυρα στους νόμους, την εξαγορά συνειδήσεων, τους «καλούς» δικηγόρους... Η - όποια- παρέμβαση της υποκρισίας γίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Αλλά και εκεί επιλεκτικά. Και πάντοτε μετά από καταγγελίες.

Και έρχονται οι ουδέτεροι -και χωρίς δικαιολογίες- αριθμοί και μας πνίγουν. Οπως και με τα ναρκωτικά έτσι και με την πορνεία, οι ηλικίες πέφτουν με ταχύτατους ρυθμούς. Στα 390 παιδιά που εντοπίστηκαν να εκδίδονται -μόνο στην Αθήνα, και μόνον όσα εντοπίστηκαν- 109 από αυτά ήταν μόλις 10 ετών, 114 από 11 έως 12 χρόνων, 120 μεταξύ 13 και 14 και 47 πάνω από 14 χρόνων. Τι να πει κανείς... έστω και με αυτούς τους -εντοπισμένους μόνον- αριθμούς. Γιατί, το πρόβλημα, βέβαια -το «ανεντόπιστο» πρόβλημα - είναι απείρως μεγαλύτερο. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα: στις ηλικίες κάτω των 12 χρόνων τα αγοράκια που εκδίδονται είναι περισσότερα από τα κοριτσάκια.

Και τώρα, αν είμαστε σοβαροί, πέστε μου αν η κοινωνία της «ελεύθερης αγοράς», το κοινωνικό σύστημα του καπιταλισμού, θέλει, είναι ικανό και μπορεί να λύσει ετούτο το πρόβλημα. Το πρόβλημα της παιδικής πορνείας. Μόνον όποιος τρέφει αυταπάτες θα απαντήσει θετικά. Γιατί η παιδική πορνεία είναι μέρος της έλλειψης σεβασμού του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στον άνθρωπο. Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου μυαλού, του ανθρώπινου κορμιού, της πνευματικής και σωματικής δύναμης, είναι το θεμέλιο του συστήματος. Η φιλοσοφία του. Η πορνεία είναι επακόλουθο...

Οποιος, λοιπόν, αποδέχεται αυτή τη φιλοσοφία θα πρέπει να ξέρει πως αποδέχεται και τη λογική της παιδικής πορνείας. Τη λογική της ανεργίας, της φτώχειας, του πολέμου. Τη λογική να πεθαίνουν εκατομμύρια παιδιά από αρρώστιες και ασιτία. Η ταραχή -δήθεν- των συνειδήσεων της καπιταλιστικής κοινωνίας με την παιδική πορνεία είναι -και αυτή- υποκριτική. Γιατί ο καπιταλισμός, έτσι ή αλλιώς, ασελγεί -γενικά και ασύστολα- πάνω στον άνθρωπο και στο παιδί. Και είναι επόμενο να ασελγήσει και ερωτικά πάνω στα παιδιά.

Καμιά έκπληξη...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ