Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αστους να λένε ψέματα - θα μεγαλώσει η μύτη τους!

Τι είναι οι εκλογές, λέτε; Δημοπρασία του κερατά είναι. Δέκα υπόγεια γκαράζ η μία. Δεκαπέντε ο άλλος. Σαράντα πάρκα ο ένας. Εξήντα ο άλλος. Διακόσιους παιδικούς σταθμούς η μία. Τριακόσιους ο άλλος. Και με αυτή τη μέθοδο - και με το αζημίωτο - η Αθήνα γίνεται ...Χονολουλού. Οπου κορίτσια με αχυρένια κρόσσια χορεύουν στις διασταυρώσεις την ώρα του συνωστισμού. Οπου εμείς, οι τυχεροί πολίτες της ...Χονολουλούς, αποχαυνωμένοι από τις ηδονές και τα ερωτικά μεθύσια, ξαπλώνουμε κάτω από τεράστιους φοίνικες - που θα φυτευτούν - και κάνουμε αμαρτωλά όνειρα...

Τι είναι, λέτε, το στόμα της Ντόρας; Ενα οποιοδήποτε στόμα που ανοίγει και κλείνει, όπως όλα τα στόματα όλα των ανθρώπων; Γελιέστε! Κάθε ανοιγόκλειμα δικό της μοιάζει σαν να ανοίγουν οι ουρανοί. Και αντί για αστέρια ξεχύνονται ατόφιο χρυσάφι και πλατίνα και όλα τα άλλα ευγενή μέταλλα. Και γεμίζει η Αθήνα - και κατ' επέκταση και οι Αθηναίοι - με ράβδους χρυσού, πλατίνας και άλλων ευγενών μετάλλων.

Και εκεί που λες, «φτάνει, πια, μπούχτισα», έρχεται ο δεύτερος πλειοδότης. Ανοίγει και εκείνος το δικό του στόμα και αυτόματα η Πανεπιστημίου γίνεται πισίνα. Η Σταδίου, παιδική χαρά. Το Σύνταγμα, ένας τεράστιος βρεφονηπιακός σταθμός. Ο Κολωνός, οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας. Τα Πατήσια, η γη της Επαγγελίας. Και η Κυψέλη οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Τι ευτυχία να τους ακούς! Κλείνεις τα μάτια σου και φωνάζεις: «Πέστε μου κι άλλα. Χτυπήστε με με το μαστίγιο. Κάψτε με με το τσιγάρο. Κάντε μου φάλαγγα. Η πτώση μου πρέπει να είναι κατακόρυφη. Πρέπει να με εξευτελίσετε πλήρως». Πρέπει να γίνω από βλάκας, παν-βλάκας. Πρέπει, οπωσδήποτε, να τους διευκολύνω. Δε φτάνει να με θεωρούν ηλίθιο, πρέπει να γίνω κιόλας. Μόνον τότε έρχεται η θεία μέθεξη, που απαιτείται για πραγματικές τραγωδίες.

Και έρχεσαι εσύ, υλιστή ρεαλιστή, με την κομπανία σου - σαν τον Δον Κιχώτη - να τους νικήσεις. Στο ψέμα και την υπερβολή απαντάς με το μέτρο και την αλήθεια. Φαντάζεις, πράγματι, εκτός τόπου και χρόνου. Μονομαχείς με ανεμόμυλους. Ο λόγος σου είναι ξύλινος. Δε γαργαλάς. Δεν προσφέρεις τζούρα και πώς να τη βρούμε; Μας φέρνεις αριθμούς και αποδείξεις. Μας βάζεις απέναντι στη σκληρή και άγρια πραγματικότητα. Είσαι ο καθρέφτης της συνείδησής μας. Καλά σε τιμωρούν τα γκάλοπ και σε φέρνουν τελευταίο!

Καλά, βρε άνθρωπε, δεν έχεις φαντασία; Δεν μπορείς να φανταστείς τα τρόλεϊ να γίνονται ελικόπτερα, τα ελικόπτερα δορυφόροι; Τι σε πειράζει να πεις πως αν γίνεις δήμαρχος θα κάνεις τα πεζοδρόμια κυλιόμενα; Και επειδή θα το πεις, λες ότι είσαι και υποχρεωμένος να το κάνεις; Το ζήτημα είναι να εντυπωσιάσεις! Κυλιόμενα πεζοδρόμια, ηλεκτρικούς δρόμους, διαστημικά καφενεία, ροκ εν ρολ παιδικές χαρές, ροκοκό παγωτό χωνάκι, τάνγκα στα αγάλματα, τραμ με περικεφαλαία. Ολυμπιακούς Αγώνες με κέρατα βερνικωμένα. Εμπα, σύντροφέ μου, στη δημοπρασία! Χτύπα. Δέκα αυτοί. Είκοσι εσύ. Είκοσι αυτοί, σαράντα εσύ.

Με συγχωρείς, αγχώθηκα. Χέστε τους. Αστους να λένε ψέματα. Κοίτα τη μύτη τους. Στο τέλος, θα ξεπεράσει το μπόι τους. Θα βγάλουν και σπυριά. Και όπως γίνεται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ξαφνικά, το εσωτερικό τους θα ξεδιπλωθεί και θα γίνει το εξωτερικό τους. Και θα δούμε, όλοι εμείς που ακούμε τις ψευτιές τους, τα άντερα, τα στομάχια και τα νεφρά τους. Και θα αποκαλυφθεί όλη τους η ασχήμια.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ