Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Ναι, είμαι ρατσιστής»

«

Ναι, είμαι ρατσιστής», μου είπε. «Σιχαίνομαι όλα αυτά τα ανθρωποειδή, που παριστάνουν τους πρεσβευτές και τις πρέσβειρες «καλής θέλησης», που διοργανώνουν συναυλίες και επιδείξεις μόδας, που κάνουν - τάχα μου - εράνους για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φροντίζουν τους καρκινοπαθείς, τους νεφροπαθείς, τους φτωχούς και τους πεινασμένους... Λες και οι φτωχοί και οι πεινασμένοι πέφτουν απ' το φεγγάρι, δεν είναι αποτέλεσμα της τάξης των πρεσβευτών και των πρεσβειρών «καλής θέλησης».

»Σιχαίνομαι όλη αυτήν την υποκρισία. Μπροστά στις κάμερες, σκεφτικοί και θλιμμένοι, φορτωμένοι, δήθεν, με του κόσμου τις ευθύνες και, μόλις φύγει η τηλεόραση, βουρ στην ακολασία και στη φθήνια. Χαστούκια στους υπηρέτες. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Εκβιασμοί. Χαβαλές...

»Σιχαίνομαι όλα αυτά τα μαλάκια, που εκμεταλλεύονται χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές ποτάμια ιδρώτα, που στέλνουν τους εργάτες να ψήνονται στις καμινάδες, να πνίγονται στις θάλασσες, και αυτοί τρισευτυχισμένοι τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν απλόχερες χορηγίες - με ξένα χρήματα - στην τέχνη και τους καλλιτέχνες. Ξεπλένοντας με αυτόν τον τρόπο - και με το αζημίωτο, φυσικά - τις ανομίες τους. Τα αμύθητα κέρδη τους.

»Σιχαίνομαι, επίσης, και τους καλλιτέχνες που δέχονται να γίνουν τα καθαρτήρια αυτών των ανθρώπων. Που δέχονται να μπει η τέχνη τους «κάτω από την αιγίδα τους». Να μαλακώνει την οργή των αδικημένων, αντί να τους ξεσηκώνει. Και τους σιχαίνομαι, διπλά αυτούς, γιατί αλλού είναι το χρέος τους. Γιατί χωρίς αυτούς, οι πρεσβευτές και οι πρέσβειρες θα μένανε μόνο με το στρατό τους και την αστυνομία τους. Πράγματα, που μπορείς να ανατρέψεις. Θα μένανε χωρίς άλλοθι. Γυμνοί!

»Σιχαίνομαι και λυπάμαι όλους αυτούς τους καλλιτέχνες, που επιτρέπουν, αυτά τα άκομψα άτομα, αυτά τα άσχετα με την αισθητική και το γούστο πρόσωπα, να μιλάνε «αντ' αυτών» για τη μουσική, για το χορό, για το θέατρο, να κάνουν κρίσεις για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, να αποφαίνονται για πράγματα, που ούτε αγαπούν ούτε γνωρίζουν.

»Τι κοροϊδία και τι αθλιότητα όλη αυτή η αισχρή κωμωδία! Ολα αυτά τα λαμπερά στρας και οι πούλιες, που επιδεικνύονται στα Μέγαρα, στα Ηρώδεια και τις Επιδαύρους. Ολοι αυτοί οι μαλακοί κώλοι, που γεμίζουν τις σάλες και τις κερκίδες. Που θα δακρύζουν, τάχα μου, στις κριτικές και στις κρίσεις των ποιητών για τις αδικίες, για το πάθος για την εξουσία, για την αλαζονεία, για τον πόλεμο... και αμέσως μετά την παράσταση θα ξεσκίζονται στους σολομούς και τις πέστροφες. Και θα φωτογραφίζονται με τους υποτακτικούς τους. Με τους επιχορηγούμενους. Και θα καμαρώνουν αμφότεροι για την απάτη. Ρίχνοντας, βέβαια, και ένα τσιφτετέλι - όλοι μαζί - για να έρθουν στα ίσα τους.

»Ναι είμαι, λοιπόν, ρατσιστής. Γιατί είμαι καλύτερης «φυλής» άνθρωπος απ' όλους αυτούς που περιέγραψα. Κάθε ομοιότητα στο σχήμα με όλα αυτά τα ξόανα είναι συμπτωματική. Μια παραξενιά της φύσης και τίποτα περισσότερο. Γιατί άλλο πράγμα να χύνεις αίμα για να ζήσεις και άλλο να ζεις με το αίμα των άλλων. Αλλο πράγμα ο άνθρωπος και άλλο ο εκμεταλλευτής των ανθρώπων.

»Για όλα αυτά είμαι ρατσιστής και σε καλώ να γίνεις και συ».

Για την αντιγραφή

Ν. Α.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ