Κυριακή 27 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αχ, ρε Νίκο, χάνουμε χρόνο!

Γιατί, λοιπόν, ένας σερβιτόρος, με τόσο ωραίο και καθαρό χαμόγελο, δεν πρέπει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία; Η απάντηση στο ερώτημα είναι: για δέκα εκατομμύρια λόγους! Οσα είναι τα κακά του κόσμου και άλλα τόσα που ακολουθούν, αν, εσύ Νίκο, δεν τους φράξεις το δρόμο.

Τα δυο αυτά κόμματα είναι υπεύθυνα για την πείνα, για τον αναλφαβητισμό, για τη βία, για την ανεργία, για την πορνεία, για την εκμετάλλευση, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, για τα παιδάκια που πεθαίνουν από αρρώστιες αμέσως μόλις γεννηθούν, για τις πυρηνικές δοκιμές, για την καταπίεση, για το ρατσισμό, για την ανασφάλεια, για τη χυδαιότητα και το κακό γούστο... για τον πόλεμο!

Οχι! Φυσικά, δεν είναι τα δυο αυτά κόμματα που κυβερνάνε τον κόσμο. Δεν έδωσαν αυτά την εντολή να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία, να ισοπεδωθεί το Ιράκ, να ληστευτούνε τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, να γεμίσουν τα χαντάκια της Ρουάντα με τυμπανισμένα πτώματα παιδιών και γυναικών. Δεν είναι τα δύο αυτά κόμματα που πάτησαν τη σκανδάλη στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν. Δεν είναι αυτά που φτιάξανε τα λευκά κελιά στη Γερμανία και αργότερα στην Τουρκία. Δεν είναι αυτά που δημιούργησαν τα εκατομμύρια των αστέγων. Τα χιλιάδες παιδιά των φαναριών, τα αδέσποτα παιδιά των πεζοδρομίων, την κρατική τρομοκρατία. Ομως - και αυτό θέλω να το προσέξεις Νίκο, γιατί εδώ βρίσκεται η απάντηση - τα δυο αυτά κόμματα εκφράζουν αυτή την πολιτική. Στηρίζουν αυτή την πολιτική. Υπογράφουν αυτή την πολιτική. Παίρνουν μέρος στην επιβολή αυτής της πολιτικής. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Υπάρχουν, άλλωστε, και τα πρακτικά της Βουλής!

Ολα αυτά Νίκο, εσύ ένα παιδί από τις άκρες του Αχελώου, ένα παιδί που κουβέντιασες με τ' αηδόνια, που ορκίστηκες να κυλήσει η ζωή σου γόνιμα όπως τα νερά του ποταμού της πατρίδας σου. Εσύ, Νίκο, που το όπλο σου είναι η εργασία σου, τα άσπρα δόντια σου και η ευγενική φωνή σου, τι δουλειά έχεις με αυτούς τους βρικόλακες;

Θέλεις εσύ Νίκο, η σύνταξη του πατέρα σου να μην φτάνει ούτε για τσιγάρα; Να τον βλέπεις στις ουρές, στα ράντζα των νοσοκομείων; Να τον ακούς να βογκάει όταν έρχονται οι λογαριασμοί; Θέλεις εσύ Νίκο, να έχεις περάσει τα τριάντα και να μην μπορείς να στήσεις οικογένεια γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για το ενοίκιο, για τα έπιπλα, για τις συσκευές; Και πού να τολμήσεις να κάνεις παιδιά! Και κανένας δε σε βεβαιώνει πως και αύριο θα έχεις δουλιά!

Συγχώρα με, αλλά νομίζω πως σπαταλάμε πολύτιμες δυνάμεις. Χαμένος καιρός να κουβεντιάζουμε ότι θα 'πρεπε να είχες - από καιρό - απομακρυνθεί απ' αυτούς. (Σωστότερα ότι δεν έπρεπε ούτε για μια στιγμή να είχες πάει κοντά τους). Το ζήτημα δεν είναι, πώς ένας σερβιτόρος, που διανύει του κόσμου τα χιλιόμετρα μέσα σε τόσο μικρό χώρο, δεν πρέπει να ψηφίζει κόμματα με πολιτικές που στρέφονται εναντίον του. Το ζήτημα είναι, πως εσύ Νίκο, θα βοηθήσεις να εξαφανιστούν αυτά τα κόμματα και αυτές οι πολιτικές!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ