Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας

Αχ, αυτό το κορίτσι είναι τόσο άτυχο. Από τους μυθολογικούς χρόνους, ακόμα, πάντα σε άσχημα χέρια έπεφτε. Και σε απατεώνες. Ο ένας τής εμφανιζότανε σαν κατάλευκος και ήρεμος ταύρος και την εξαπατούσε, ο άλλος παρίστανε την αθώα Εταιρία Ανθρακα και Χάλυβα και πάλι την εξαπατούσε, ο τρίτος παρίστανε την Τελωνειακή Ενωση, ο τέταρτος τη Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ο πέμπτος την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο έκτος την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας, η Ευρώπη, αυτό το κορίτσι με τα χίλια προσόντα, με την καταπληκτική ομορφιά, με τα γράμματα και τις τέχνες, από φιλαρέσκεια, από πολλή σιγουριά για τον εαυτό της, από αθωότητα, απ' όλα αυτά μαζί, ποιος ξέρει (;), έμπαινε πάντα σε περιπέτειες. Δεν έδινε προσοχή σε αυτούς που την πλησίαζαν ύπουλα κάθε φορά, όταν αυτή έπαιζε αθώα με τις φίλες της στους αγρούς μαζεύοντας λουλούδια. Και υπέκυπτε, η ανόητη, στα γλυκόλογα και στις υποσχέσεις και ακολουθούσε αστόχαστα - κάθε φορά - και τον καινούρια απαγωγέα της. Πότε τον Δία, πότε τον Ναπολέοντα, πότε τον Κάιζερ, πότε τον Χίτλερ. Και, όπως είναι φυσικό, μετά την απαγωγή ακολουθούσαν ο βιασμός, ο πόλεμος, τα εκατομμύρια των σκοτωμένων, η ανεργία, η φτώχεια, η αλλοτρίωση.

Σήμερα πάλι, αυτό το ανόητο κορίτσι θαμπώθηκε από τα βεγγαλικά και τις παράτες και δεν κατάλαβε την καινούρια μεταμόρφωση του Δία. Και δέχτηκε, η επιπόλαια, να καθίσει στη ράχη του ευρώ αυτή τη φορά, για να περάσει, σύμφωνα με τον σημερινό απαγωγέα της, στο καταπράσινο και ανθόσπαρτο μέλλον. Εκεί, όπου θα βασιλεύει η ισότητα των νομισμάτων, των φύλων και των φυλών. Εκεί, που θα έχουμε κάθε μέρα γιορτές και νικητήριες εκδηλώσεις.

Και δεν κατάλαβε, η απερίσκεπτη, πως ο Δίας, δείχνοντας το μπακιρένιο ευρώ, που γυάλιζε σαν χρυσός, την εξαπατούσε για μια ακόμα φορά. Της έκρυβε τον Ευρωστρατό και τους σκοπούς του, τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και του Σένγκεν και το περιεχόμενό τους. Της έκρυβε πως σκοπός του είναι - για μια ακόμα φορά - να τη βιάσει. Να γεμίσει την κοιλιά της με καινούρια εκατομμύρια ανέργων, με ανασφάλιστους, με απελπισμένους. Να κατοχυρώσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Να επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια. Να ελέγχει κάθε κίνηση αντίστασης. Να σκοτώνει ελεύθερα στη Γένοβα, να απολύει ανεξέλεγκτα όποιον του αρέσει, να μειώνει το κόστος παραγωγής, εντατικοποιώντας την εργασία και μειώνοντας τους μισθούς.

Αχ, αυτό το κορίτσι, αυτό το άτυχο κορίτσι δε συνειδητοποίησε πως κάθε νέος θεσμός που προστίθεται στην αλυσίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένας ακόμα κρίκος στις αλυσίδες που τη δένουν. Δεν κατάλαβε πως το ευρώ είναι ένας ακόμα βιασμός. Μια ακόμα θηλιά στο λαιμό της. Οτι, τελικά, η αποδοχή - η όποια αποδοχή - εντολών, συμφωνιών, θεσμών, δυναμώνει τον εχθρό. Γιατί, λοιπόν, γιορτάζει η ανόητη;


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ