Χωρίς να θεωρηθώ γκρινιάρης -και να σας στη σπάω τέτοιες μέρες- πρέπει να σας πω ότι είμαι βαθιά απογοητευμένος. Καλά από τους ανθρώπους, άντε και από τους Αγίους, αλλά και από το θεό τέτοια αδιαφορία; Τόσες προσευχές, τόσες γονυκλισίες και όλα να παραμένουν τα ίδια; Ούτε επί γης ειρήνη, ούτε υγεία και ευτυχία, ούτε όλα τα παιδάκια του κόσμου χορτάτα, τίποτα; Εκατομμύρια ευχές πήγαν έτσι στο βρόντο; Τις κατάπιε ο Διακονιάρης;
Και καλά με τις δικές μας ευχές. Αλλά και με τις ευχές του Μπους, του Μπλερ, του Σολάνα, του Κώστα Σημίτη, του αρχιεπισκόπου, του πάπα, του Πούτιν;.. Και αυτούς τους «έγραψε» ο θεός; Τα πρωτοπαλίκαρά του; Τους ανθρώπους, δηλαδή, που ο καθένας από το πόστο του, υλοποιούν τις εντολές του;
Πάει, τέλειωσε η ιστορία! Ο θεός κουφάθηκε. Καμιά ευχή δε λήφθηκε υπόψη. Και πόλεμος γίνεται, και στην Αργεντινή τουφεκίζονται άνθρωποι, και χιλιάδες μετανάστες περιδιαβαίνουν κυνηγημένοι τη γη. (Αλλοι απ' αυτούς πιάνονται σε νάρκες και διαμελίζονται και άλλοι θα διαμελιστούν από άλλες αιτίες αργότερα). Και εκατομμύρια πεινασμένοι, αναλφάβητοι, κυνηγημένοι, βουτηγμένοι στις αρρώστιες και στην ανασφάλεια, υπάρχουν. Και χωριά και χώρες βομβαρδίζονται. Και παιδάκια πεθαίνουν πιπιλίζοντας τη στέρφα ρώγα της μάνας τους. Τεράστια πληγή ο πλανήτης.
Τεράστια πληγή και καμιά ευχή δεν έπιασε τόπο. Καμιά ευχή δεν εισακούστηκε. Και, δικαιολογημένα, μπαίνω σε υποψίες. Λέω, μήπως, μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι, πια, τελειωμένη; Μήπως πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, πιο αποτελεσματικούς, να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; Αφού ο θεός αρνείται να μας ακούσει πρέπει, σίγουρα, να αλλάξουμε φωνή. Να τραγουδήσουμε, άλλα κάλαντα. «Χριστός γεννάται...», με την επιστήμη να έχει περάσει στο διάστημα είναι τραγούδι φάλτσο και φάλτσα μηνύματα στέλνει.
Και μην πεις, εντάξει, αδερφέ, το έθιμο κρατάμε.. Λέμε «καλά Χριστούγεννα» και άλλα εννοούμε, Και όταν λέμε «εύχομαι ειρήνη στον κόσμο» δε σημαίνει πως πιστεύουμε πως αφού το ευχηθήκαμε θα πραγματοποιηθεί κιόλας. Ούτε επειδή είπαμε «εύχομαι κάθε ευτυχία» σημαίνει ότι αφού το είπαμε μπορεί και να συμβεί. Επιθυμίες εκφράζουμε.
Ολα αυτά τα τελετουργικά, οι συνήθειες και οι παραδόσεις μπορεί να φαντάζουν απλά, αλλά οφείλω να σου πω -και χωρίς να θέλω να στη σπάσω- πως λειτουργούνε ανασταλτικά. Στο υποσυνείδητό σου εναποθέτεις κάπου στο... βρόντο τις αγωνίες σου. Συναινείς σε μια εικόνα ειρηνικής συνύπαρξης με αυτούς που σε χωρίζουν γενεές δεκατέσσερις. Συμμετέχεις, έστω για να κρατηθεί το έθιμο, όπως δικαιολογείσαι, στην ίδια χορωδία με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά που εύχεσαι ν' αλλάξουν.
Σκέψου, γιατί δε γιορτάζεις τον Ηφαιστο, ας πούμε, αλλά το Χριστό; Γιατί λες [καλά Χριστούγεννα» και όχι «μα το Δία»; Γιατί κάνεις διακρίσεις στις παραδόσεις; Ρώτα, σε παρακαλώ, ειλικρινά τον εαυτό σου!
Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ