Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε |
«Ο έρωτας τα αλλάζει όλα» |
Η σταθερότητα και η αγάπη του Φρανκ τελικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε η Χίλντι να αντλήσει τη δύναμη να ξεθάψει από τις στάχτες θαμμένα συναισθήματα και οικογενειακά μυστικά χρόνων και να κάνει το βήμα προς την απεξάρτηση. Αυτή η ταινία απευθύνεται στον θεατή στο μεγαλύτερο μέρος της, κάνοντάς τον από την αρχή κοινωνό της ζωής μιας γυναίκας που σύμφωνα με τα λεγόμενά της ζει μια «φυσιολογική» ζωή... αφού δεν θέλει να παραδεχτεί το πρόβλημά της. Η ιστορία αυτή μοιάζει περισσότερο με κομεντί, αφού δείχνει με χιούμορ και συμπαθέστατη οπτική ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν είναι κάτι επιφανειακό, αλλά απαιτεί μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του ανθρώπου και κυρίως απαιτεί την αμέριστη συγκατάθεσή του. Το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια κρύβει τα προβλήματά της «κάτω από το χαλάκι» σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Γλυκύτατοι τόσο η Σιγκούρνι Γουίβερ όσο και ο Κέβιν Κλάιν, ενσαρκώνουν στην οθόνη ένα αληθινά όμορφο ζευγάρι.
50 χρόνια μετά την αλόγιστη υπεράκτια εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου από τη νορβηγική κυβέρνηση στη Βόρεια Θάλασσα, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι περιβαλλοντολογικές συνέπειες - έχει ανοίξει μια ρωγμή στον πυθμένα της θάλασσας που προκαλεί την κατάρρευση μιας εξέδρας εξόρυξης. Μια ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και η χειρίστρια υποβρυχίων Σοφία, σπεύδει να ερευνήσει για τους αγνοούμενους και να καθορίσει την αιτία της ζημιάς, αλλά ανακαλύπτει ότι αυτό είναι απλώς η αρχή μιας πιθανής αποκαλυπτικής καταστροφής. Ενώ εκκενώνονται οι εξέδρες, ο σύντροφος της Σοφία, ο Στίαν, παγιδεύεται στον βυθό της θάλασσας και η Σοφία πρέπει να καταδυθεί για να τον σώσει.
Μια ταινία σκανδιναβικής παραγωγής με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και εφέ, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που όμως δεν βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προσωπική ιστορία έναντι του πραγματικού διακυβεύματος... Ενώ προσπαθεί να δείξει ότι η υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων γίνεται από τις μεγάλες εταιρείες και οι κυβερνήσεις ουσιαστικά μόνο «δανειοδοτούν» κάθε απόφαση των εταιρειών... μπλέκοντας την παράλληλη ιστορία διάσωσης αποδυναμώνει σεναριακά όλη την ταινία. Κρίμα γιατί δεν βλέπουμε συχνά ταινίες με τέτοια θεματολογία. Εάν περιμένει κανείς να δει ένα αντίστοιχο «Deepwater Horizon» δυστυχώς έχει χάσει...
H αξιοσημείωτη ιστορία των μαχητριών Αγκότζι, μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών που προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης τον 18o αιώνα. Η ταινία ακολουθεί το επικό ταξίδι της Νανίσκα στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς νεοσυλλέκτων, τις οποίες και προετοιμάζει για τη μάχη ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το βασίλειο και την ελευθερία τους.
Ενώ η αληθινή ιστορία έχει τρομακτικό ενδιαφέρον, εντούτοις η μυθοπλασία οδηγεί τον θεατή σε μια εσφαλμένη θεώρηση των γεγονότων. Βεβαίως και υπήρξαν οι πολεμίστριες Αγκότζι, ήταν σκληρά εκπαιδευμένες, ατρόμητες, μόνιμα μέλη της βασιλικής φρουράς (υπήρχε έλλειψη αντρών πολεμιστών από τους συνεχείς πολέμους), αλλά θεωρούνταν κατώτερες σύζυγοι του βασιλιά (αν και δεν είχαν καθήκοντα μητρότητας) και υπάκουαν τυφλά τις εντολές του. Η Δαχομέη τις είχε ανάγκη, διότι με τις συνεχείς μάχες επιβαλλόταν στις γειτονικές περιοχές και πλούτιζε από το δουλεμπόριο των σκλάβων... Οι κεντρικοί χαρακτήρες δεν υπάρχουν σύμφωνα με ιστορικές πήγες, εντούτοις, όπως λέγεται, ενσαρκώνουν τη μέση πολεμίστρια, δείχνοντας τη σκληρή εκπαίδευσή της και τη στρατιωτική ικανότητά της. Εδώ το Χόλιγουντ θέλει, στο πλαίσιο της «ισότητας» και του «φεμινισμού» που το διακρίνει, να μας τονίσει τη γυναίκεια ανωτερότητα και την πειθώ που ασκούσαν οι Αγκότζι σε τόσο μεγάλο βαθμό που «σταμάτησαν» το δουλεμπόριο... Λες και το δουλεμπόριο ήταν ζήτημα πειθούς... Εντάξει, σαν παραμύθι έχει την αξία του, αλλά μην έχουμε και αυταπάτες ότι παρακολουθούμε την ιστορία των μαχητριών - γυναικών της Αφρικής...