Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με τους μετανάστες στη Μανωλάδα

Δυναμώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργάτες που δουλεύουν σα δούλοι για να πλουτίζουν οι μεγαλοκαλλιεργητές της Μανωλάδας, οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν αύριο σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην κωμόπολη της Ηλείας. Στο πλαίσιο της σταθερής δράσης που αναπτύσσει για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, το ΠΑΜΕ βρίσκεται, πολύ καιρό πριν, σταθερά στο πλευρό των κολίγων της Μανωλάδας. Ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και δουλεύουν, με στόχο όχι την περιγραφή ή την καταδίκη της κατάστασης στα λόγια, αλλά για να φωτιστεί η αναγκαιότητα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αίμα. Ηταν οι ταξικές δυνάμεις εκείνες, που στήριξαν με κάθε μέσο τις τριήμερες κινητοποιήσεις τον περασμένο Απρίλη. Που στο πλευρό των εργατών γης συγκρούστηκαν με την άγρια τρομοκρατία, τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των εργοδοτών κάτω από την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Που μέσα σ' αυτές τις συνθήκες συντέλεσαν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση του μεροκάματου των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης.

Οι εξελίξεις στη Μανωλάδα έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ισχυροποίησης των δεσμών όλων των εργατών, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία, καταγωγή. Την καθοριστική σημασία που έχει η σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων που δίνει απέναντι στους εκμεταλλευτές της. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που προσπαθούν να παρέμβουν στους μετανάστες, να τους φοβίσουν, απελπίσουν, αφοπλίσουν, όπως οι διάφορες υπηρεσίες και άλλες οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται αδρά από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με τους αγώνες των μεταναστών, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, όπως την επομένη των τριήμερων κινητοποιήσεων θυμήθηκε να στείλει στελέχη του σε συνέντευξη για τους εργάτες της Μανωλάδας, έτσι και χτες, θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα, δυο μέρες πριν την κινητοποίηση της Κυριακής κι ενώ το ΠΑΜΕ έχει σημάνει συναγερμό για την επιτυχία της.

Οι δεσμοί με τους μετανάστες χτίζονται μέσα στους τόπους δουλειάς και όχι με φανφάρες στα αστικά ΜΜΕ και στις τηλεοράσεις. Πάνω στην καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία, για την επίλυση των κοινών προβλημάτων, την ικανοποίηση των κοινών αναγκών και ενάντια στον κοινό ταξικό εχθρό που έχουν όλοι οι εργάτες. Η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των δεσμών δεν αποτελούν ζήτημα «ανθρωπισμού». Είναι ξένοι με τις δυνάμεις εκείνες που επιχειρούν να εμφανιστούν σαν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών από τα τηλεπαράθυρα και τα γραφεία τους. Είναι δεσμοί, που ισχυροποιούνται και αποδίδουν καρπούς μέσα από την αταλάντευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό και φοβίζουν την άρχουσα τάξη, που ανησυχεί μετά από κάθε ξεσηκωμό όπως ο ξεσηκωμός των δούλων της Μανωλάδας...


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ