Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νέοι ΝΑΤΟικοί μηχανισμοί

Σε πεδίο άσκησης, αλλά και συγκρότησης των πολιτικοστρατιωτικών μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς η χώρα μας, που έχει μπει στην πρώτη γραμμή διεκπεραίωσης των σχετικών ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Την τελευταία βδομάδα, με ευθύνη του υπουργείου Αμυνας, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μία άσκηση επί χάρτου, με αντικείμενο το «χειρισμό κρίσεων», με την επωνυμία «CMX 09» και ένα διεθνές συνέδριο «χειρισμού κρίσεων», με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ 2008». Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται άμεσα με αποκαλύψεις του «Ρ» περί συγκρότησης πολιτικοστρατιωτικών μηχανισμών ΝΑΤΟικού και ευρωενωσιακού χαρακτήρα.

Στόχος αυτών των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, είναι η ανάδειξη και εμπέδωση του πολιτικοστρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ, σε εφαρμογή των σχεδιασμών που γίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για επεμβάσεις στρατιωτικού, αλλά και πολιτικού χαρακτήρα. Οι κατευθύνσεις έχουν χαραχτεί από το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το αντίστοιχο της ΕΕ, που, με άλλοθι την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», θεσμοθετούν αποστολές αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα, που στρέφονται κατευθείαν ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η «μετεξέλιξη» του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ο προσανατολισμός του στο εσωτερικό των χωρών - μελών και μη συνεπάγεται και τη συγκρότηση των αντίστοιχων μηχανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο, μίλησε απροκάλυπτα γι' αυτόν τον πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό: «Οι νέες τάσεις και προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον επιβάλλουν ένα ολοένα και πιο σύνθετο και αλληλοεξαρτώμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων: Η πολυπλοκότητα των κρίσεων υπαγορεύει την εμπλοκή ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθεμία από τις οποίες αναπτύσσει εξειδικευμένες ικανότητες και διαχειρίζεται συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο μιας ευρύτατης επιχείρησης».

Δύο αποκαλύψεις του «Ρ», η μία στις 3 Ιούνη 2004 και η άλλη, πιο πρόσφατη, στις 27 Ιούνη 2008, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά αυτήν την επικίνδυνη εκτροπή:

Η πρώτη αναφέρεται σε έγγραφο του Ανωτάτου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει προωθηθεί μέσω του ΓΕΕΘΑ, με τίτλο «Εθνική Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων - Ανάπτυξη Πολιτικοστρατιωτικής Δυνατότητας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Αφορούσε στη διαδικασία για τη στρατολόγηση των λεγόμενων «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS) για 31 πεδία και 151 ειδικότητες που θα στελεχώνουν τα πολυεθνικά πολιτικοστρατιωτικά αποσπάσματα, ενός, υπό αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο, μηχανισμού για αποστολές επεμβατικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την αποκάλυψη, επικαλούμενη ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να απεμπολήσει δικαιώματα που ισχυροποιούν τη διεθνή θέση της».

Η δεύτερη αποκάλυψη, η οποία επίσης επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση, αναφέρεται στην υλοποίηση και στελέχωση των μηχανισμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και των μηχανισμών κατοχής μετά τις επεμβάσεις, στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Αφορά σε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε ενδεχόμενη αποστολή διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα», το οποίο έχει σταλεί στον Αρειο Πάγο, στα Εφετεία της χώρας, στα Πρωτοδικεία, στα Ειρηνοδικεία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Η απειλή, λοιπόν, ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και την παγκόσμια ειρήνη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμός είναι επί θύραις και αποτελεί μέρος της ίδιας επιχείρησης της άρχουσας τάξης, που λεηλατεί τη ζωή των εργαζομένων. Η αποκάλυψη αυτών των μηχανισμών και η πάλη για την ανατροπή τους ως μέρος της ευρύτερης λαϊκής πάλης αποτελούν την απάντηση.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ