Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα Ζωνιανά

Μετά την επίθεση σε βάρος αστυνομικών στα Ζωνιανά, δήθεν ξαφνικά, όλα βγήκαν στη φόρα. Τα οπλοστάσια των κατοίκων, οι έμποροι ναρκωτικών, οι δρόμοι της κοκαΐνης, το λαθρεμπόριο όπλων, η ομερτά στο χωριό. Ολα, δηλαδή, όσα «επιβάλλουν» να γίνει άμεσα μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για να «καθαρίσει ο τόπος». Αλήθεια, θα καθαρίσει κανένας τόπος ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι, αύριο, όλοι οι κάτοικοι των Ζωνιανών συλληφθούν, ακόμα κι αν το χωριό εκκενωθεί ή ακόμα κι αν σβηστεί από το χάρτη; Γιατί, κάπως έτσι παρουσιάζουν ορισμένοι τα πράγματα: ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε - γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία - ότι ακούστηκαν και ορισμένα ονόματα. Ονόματα πολιτικών. Που λέγεται ότι παρείχαν πολιτική κάλυψη σε όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα στα Ζωνιανά, στα Ανώγεια και άλλες περιοχές. Ανεξάρτητα από το αν είναι αυτοί ή άλλοι πολιτικοί, κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρχαν γερές πλάτες στο κομμάτι εκείνο του πληθυσμού αυτών των περιοχών που πράγματι έχει σχέση και με εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και άλλες παράνομες πράξεις. Στήριξη, κάλυψη και συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές. Είτε λόγω οικονομικής και πολιτικής ιδιοτέλειας, είτε λόγω του φόβου που σκορπά εδώ και χρόνια αυτός ο οργανωμένος υπόκοσμος.

Από αυτό το βρώμικο παιχνίδι του οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να υπάρξουν θύματα που βρίσκονται στους μηχανισμούς καταστολής, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Ακριβώς γιατί όσοι τώρα οργανώνουν τις επιχειρήσεις εκφοβισμού των κατοίκων ολόκληρων χωριών στην Κρήτη, δε διστάζουν να «θυσιάσουν» κάποιους, στον ιδιότυπο πόλεμο των συμφερόντων για μεγαλύτερο μερίδιο στην «αγορά» των ναρκωτικών και των όπλων. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός σε αυτήν την αγορά για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου κέρδους - όπως και στην υπόλοιπη αγορά - δε λογαριάζει ζωές. Τι διαφορετικό έχει αυτό από όσους εργάτες χάνουν τη ζωή τους στους χώρους δουλιάς στο όνομα - και εκεί - της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους; Μήπως επειδή το αίμα, η ενέδρα, το πιστόλι, είναι πιο ευδιάκριτη βία από την εντατικοποίηση της εργασίας και τον εκβιασμό της απόλυσης και το θάνατο στο γιαπί ή στο βαπόρι;

Το σκηνικό της «εκστρατείας» που έχει στηθεί στα Ζωνιανά έχει και αυτή τη διάσταση. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Πρέπει να αναλογιστούν, γιατί οι μηχανισμοί καταστολής δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όταν έχουν απέναντί τους - αυτό που λέμε - το οργανωμένο έγκλημα, ενώ παλεύουν λυσσασμένα όταν έχουν απέναντί τους το μαζικό λαϊκό κίνημα; Πολύ απλά γιατί κύριος στόχος τής όλο και μεγαλύτερης ενδυνάμωσης των αστυνομικών μέτρων, της εκπαίδευσης και του προσανατολισμού των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το χτύπημα του πραγματικού εχθρού της κυρίαρχης τάξης που είναι ο λαός.

Μπορεί, λοιπόν, αύριο τα Ζωνιανά να μετατραπούν στην πιο αγγελικά πλασμένη περιοχή της χώρας. Μπορεί όλοι οι ήσυχοι κάτοικοι να ασχολούνται μόνο με τα χωράφια και τα ζώα τους και να ψάχνουν να βρουν πώς το «οργανωμένο έγκλημα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τους ξεκληρίζει. Και τι μ' αυτό; Οι βαθύτερες κοινωνικές αιτίες που ευθύνονται για το φαινόμενο θα γεννήσουν, την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλα «Ζωνιανά». Στον Εβρο, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία. Και όπου αλλού χρειάζεται να υπάρχει «πέρασμα» για όπλα και ναρκωτικά από Ελληνες και ξένους μεγαλεμπόρους...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ