Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εκαναν γαλέρες τα νοσοκομεία

Μια από τις αγριότερες πτυχές της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αυτή που βιώνουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας. Εξυπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις Υγείας, οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νοσηλευτών, ταυτόχρονα με το χτύπημα του λαϊκού δικαιώματος για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Προσθέτοντας κρίκους στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, μαζί με τα άγρια χαράτσια την ώρα της ανάγκης για τους ασθενείς, την παράδοση στους ιδιώτες των κερδοφόρων υπηρεσιών των νοσοκομείων και τον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων ιδρυμάτων, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέβαλαν τη δραματική υποστελέχωση, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα νοσοκομεία λείπουν διαχρονικά 25.000 νοσηλευτές. Συνειδητά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κάλυψαν ούτε καν τις θέσεις που έμεναν κενές από τις αποχωρήσεις, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία. Το ελάχιστο εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό, δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα την ώρα της δουλιάς. Στις βραδινές βάρδιες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη ακόμα και για 50 ασθενείς. Ακόμα και σε ειδικά τμήματα (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.ά.) οι ελλείψεις φτάνουν σε επικίνδυνα σημεία. Παρά την υπερπροσπάθεια των νοσηλευτών μειώνεται το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς. Εχει γίνει πλέον θεσμός η παρουσία στα νοσοκομεία των αποκλειστικών νοσοκόμων ή των συγγενών που φροντίζουν τους ασθενείς.

Παράλληλα, με αυτή τη βαρβαρότητα ξεδιπλώνεται και η εξίσου βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των νοσηλευτών και συνολικά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Δίπλα στους εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, σίτισης, τεχνικής υποστήριξης, που δουλεύουν στα νοσοκομεία σε συνθήκες γαλέρας, εργάζονται οι νέοι νοσηλευτές στις πιο απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς. Γέμισαν τα νοσοκομεία με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, 8μηνίτες νοσηλευτές και εργαζόμενους των STAGE της ανασφάλιστης εργασίας και της εργασιακής ομηρίας. Και ετοιμάζεται νέα επίθεση μέσα από τις αντιδραστικές ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Είναι πράγματι «περισσότερο από αναγκαίο και ρεαλιστικό», όπως σημείωναν οι βουλευτές του ΚΚΕ σε εφ' όλης της ύλης Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή για τα προβλήματα των νοσηλευτών, να παρθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου - σταθερού νοσηλευτικού προσωπικού, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στα STAGE, για 1.400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό και για τους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, για εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο κ.ά. Στον αγώνα γι' αυτές τις κατακτήσεις, που περνούν μέσα από τον αγώνα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, οφείλουν να συνταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κάθε εργαζόμενος.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ