Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για ένα πλαστό δεκαχίλιαρο...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πιστεύει πως είναι εύκολο να αρπάξει την ψήφο 270 χιλιάδων εργαζομένων, με την υπόσχεση ενός επιπλέον δεκαχίλιαρου το μήνα. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι αυτοί οι, νέοι κατά κύριο λόγο, εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τόσα και τόσα από την πολιτική της κυβέρνησης, θα υποταχτούν στην εξόφθαλμη και προκλητική ψηφοθηρία. Πολύ περισσότερο που η «παροχή» αυτή δεν είναι μόνο υποκριτική, αλλά και ένας Δούρειος Ιππος που κρύβει νέες ανατροπές δικαιωμάτων. Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε προχτές ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει τις εισφορές αυτών των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία κατά 10 χιλ. δρχ. έτσι ώστε να αυξηθούν ανάλογα και οι αποδοχές τους. Πέταξε ένα πυροτέχνημα σίγουρος για τον κρότο που θα κάνει, σε ανθρώπους που καθημερινά βλέπουν τη ζωή και το μεροκάματό τους να υποβαθμίζονται και όλο να τους παίρνουν. Είναι κι αυτό ένα δείγμα ήθους ή μάλλον έλλειψής του.

Τέτοιο δείγμα είναι και ότι κάνει εξαγγελίες, ενώ η κυβέρνησή του οφείλει εκατοντάδες δισ. δραχμές στα Ταμεία, για μέτρα «κοινωνικής πολιτικής» που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Κ. Σημίτης δεν είπε ότι κατά την εξαετία 1994 - 1999, η κυβέρνηση επιβάρυνε με 281,83 δισ. το ΙΚΑ, για διάφορα τέτοια μέτρα που πήρε. Δεν είπε ότι οφείλονται 360 δισ. δραχμές στο ΙΚΑ, λόγω της τριμερούς χρηματοδότησης. Δεν είπε ακόμη ότι το 24% των εργαζομένων εργάζονται ανασφάλιστοι, οπότε και θα στερηθούν το «ευεργέτημα» της κυβέρνησης, που η ίδια τούς οδήγησε εκεί. Δεν είπε ότι ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δραχμές οι εισφορές που οφείλονται στο ΙΚΑ και με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις διαγράφονται.

Ηδήθεν παροχή, αποτελεί διατυπωμένη αξίωση του ΣΕΒ, που αρνείται να δώσει αυξήσεις πάνω από 2,5% στους εργαζόμενους και κάλεσε την κυβέρνηση να τους πληρώσει αυτή! Ετσι, παρέχεται μια άμεση διευκόλυνση στους εργοδότες και ανακουφίζεται και η πλειοψηφία της διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Η οποία δε θέλει να διεκδικήσει παραπάνω αυξήσεις, αλλά φοβάται και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαιρέτισε την εξαγγελία!

Η παροχή αυτή, είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αμφισβητείται η υποχρεωτικότητα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, κλονίζεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Ανοίγει ο δρόμος μείωσης ή και κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών. Η επιδότηση των εισφορών μπορεί να διακοπεί, όπως και το δικαίωμα των εργαζομένων να πάρουν σύνταξη, αφού δεν καταβάλλουν εισφορές.

Ηεξαγγελία αυτή, είναι όμως αποκαλυπτική και για το πώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ την περίφημη αναδιανομή του εισοδήματος, τώρα που εντάσσεται η χώρα στην ΟΝΕ. Τα χρήματα για την κάλυψή της - αν και εφόσον δοθούν ποτέ - προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι εργοδότες και τα κέρδη τους μένουν στο απυρόβλητο. Μόνο οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες είχαν αύξηση κερδών το 1999 κατά 220%!

Αυτού του είδους οι παροχές, είναι τελικά ένας ακόμη λόγος, από τους τόσους που υπάρχουν, για να ακυρώσει ο λαός την πολιτική της υπηρέτησης του κεφαλαίου, της αφαίρεσης των δικαιωμάτων του, της υποταγής στις αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένας ακόμη λόγος για πράξεις και ψήφο αντίστασης, ψήφο στο ΚΚΕ.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ