Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Παραμυθιάζουν τους συνταξιούχους

Ανοιξαν οι κρουνοί και το προεκλογικό «χρήμα» ρέει άφθονο. Οι δυο μονομάχοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στη μέση και τους συνταξιούχους και τους βομβαρδίζουν με μπόλικες δόσεις ανέξοδων υποσχέσεων. Βλέπετε, οι συνταξιούχοι αποτελούν το 25% του συνολικού εκλογικού σώματος και για αυτό το τόσο μεγάλο... ενδιαφέρον. Το χορό της παροχολογίας άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΔ, τάζοντας πως θα αυξήσει τάχα τις κατώτερες συντάξεις στις 150.000 δραχμές. Εσπευσε αμέσως ο Κ. Σημίτης να πάρει τη ρεβάνς, υποσχόμενος και αυτός ότι μετά το 2001 θα αυξήσει τις συντάξεις πάνω από 150.000 δραχμές. Χωρίς καμιά αιδώ, εμπαίζουν τους απόμαχους της δουλιάς, αυτοί, που είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Να θυμίσουμε στον Κ. Καραμανλή, με την όψιμη ευαισθησία, ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που το '90 με το νόμο 1902 αποσύνδεσε τις κατώτερες συντάξεις από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το '91 και '92 (νόμοι 1976 και 2084 αντίστοιχα) το «τσιμεντάρισε» παραπέρα, επιβάλλοντας οι αυξήσεις στις συντάξεις να ακολουθούν την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική. Ηταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Είχε δικαιολογήσει τότε την άρνησή του, με το πρόσχημα ότι δε γνώριζε πόσο θα του κοστίσει. Προεκλογικά «ανακάλυψε» το κόστος και υπόσχεται μεγάλες τάχα αυξήσεις. Ομως αποφεύγει σαν «ο διάολος το λιβάνι» να κάνει και την παραμικρή νύξη για επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ.

Μεγάλη ήταν η «προσφορά» προς τους συνταξιούχους και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρώτα και κύρια εφάρμοσε με ευλάβεια τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Αποτέλεσμα ήταν οι κατώτερες συντάξεις να έχουν μειωθεί σήμερα γύρω στα 17 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Ο κάθε συνταξιούχος ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια σύνταξης, είχε από το '91 μέχρι σήμερα απώλειες εισοδήματος που ξεπερνούν τα 1,7 εκατ. δραχμές. Είναι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης που πριν δυο μήνες - σε συνάντηση που είχε με τους συνταξιούχους - αρνήθηκε κατηγορηματικά την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ. Μάλιστα καταφεύγοντας σε αλχημείες, επιχειρεί να εμφανίσει ότι τάχα με το ΕΚΑΣ ικανοποιήθηκε το αίτημα. Να «θυμίσουμε» στην κυβέρνηση πως από τους 529.713 συνταξιούχους ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια, μόλις 160.000 παίρνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ. Επίσης άλλοι 20.600 συνταξιούχοι παίρνουν μικρότερα ποσά του ΕΚΑΣ, από 5.230 δρχ. μέχρι 15.670 δρχ.

Ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και οι δυο μονομάχοι. Δεν πρόκειται να στηρίξουν τους συνταξιούχους, γιατί, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Κομισιόν και για παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων και για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για κατεδάφιση γενικά της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν τους σώζουν οι παροχές χωρίς αντίκρισμα. Τους πήραν χαμπάρι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Που έχουν τη δυνατότητα να δυναμώσουν το δικό τους μέτωπο πάλης και με την ψήφο τους μειώνοντας αποφασιστικά τη δύναμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια συμπαράταξης του ΚΚΕ.


Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ