Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιδημοκρατική απόφαση

Με μια νέα δικαστική απόφαση, μετά από προσφυγή της κυβερνητικής διοίκησης στα ΗΛΠΑΠ, η κυβέρνηση κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ. Για την κυβέρνηση λοιπόν είναι παράνομο οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται και να διεκδικούν στοιχειώδη δικαιώματά τους. Γιατί οι εργαζόμενοι δε διεκδικούν παρά μόνον να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, με διακεκομμένες βάρδιες πρωί - απόγευμα, με πολύωρα ενδιάμεσα κενά, που οδηγούν σε απασχόληση έως και 16 ώρες τη μέρα! Τα ωράρια αυτά, που αποτελούν πλήρη ανατροπή των εργασιακών συνθηκών, επιβλήθηκαν με κανονισμό εργασίας της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ σε εφαρμογή περσινού νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για ένα άγριο καθεστώς, που διαλύει στην κυριολεξία την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Οι οποίοι, κατανοώντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην περίπτωση της απεργιακής κινητοποίησης, επιχείρησαν από την αρχή να πείσουν τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς εργασίας. Ομως, η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ, αδιαφορώντας γι' αυτό, εμπαίζει το σωματείο των εργαζομένων παραπέμποντας στους υπουργούς Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Συγκοινωνιών Τ. Μαντέλη. Ομως, οι τελευταίοι, εδώ και ένα χρόνο, αρνούνται ακόμα και να δεχτούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αδιαφορώντας πολλαπλά, όχι μόνον για τους εργαζόμενους, που τους εξώθησαν στην κινητοποίηση, αλλά και για το επιβατικό κοινό, το οποίο ταλαιπωρείται. Πάνω απ' όλα η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική για την κυβέρνηση...

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση εμπαιγμού και κυβερνητικής αναλγησίας, οι εργαζόμενοι, ομόφωνα - και είναι χαρακτηριστικό αυτό - στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να κινητοποιηθούν μη έχοντας άλλη επιλογή. Ετσι, επί επτά βδομάδες τώρα απεργούν, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να αδιαφορεί. Και όχι μόνον. Αντί να αποσύρει τα αντεργατικά της μέτρα, επιδίδεται στη γνωστή επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και του δίκαιου αγώνα τους. Σ' αυτό το βρώμικο έργο της, βέβαια, πέρα από τους μηχανισμούς της κρατικο-κυβερνητικής προπαγάνδας, χρησιμοποιεί και τους γνωστούς προπαγανδιστές της τύπου Κακαουνάκη.

Ωστόσο, μην μπορώντας και με αυτόν τον τρόπο, ούτε και με τη χρησιμοποίηση κάποιων παραταξιακών κυβερνητικών συνδικαλιστών, να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων, που επιμένουν ομόφωνα στην απεργία τους, η κυβέρνηση, διά της ελεγχόμενης διοίκησης των ΗΛΠΑΠ, προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία, ποινικοποιώντας και απαγορεύοντας, για μια ακόμα φορά, τη συνδικαλιστική δράση. Και έχει σημασία να επισημανθεί ότι αυτό γίνεται λίγες μόνον μέρες πριν τις εκλογές. Οπότε οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Κατά τα άλλα, να υπενθυμίσουμε τον ισχυρισμό του Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, που έγινε με αίτημα του ΚΚΕ, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας. Ούτε καν Μαύρη Βίβλος της τρομοκρατίας και αντιδημοκρατικών διώξεων σε βάρος εργαζομένων, αγροτών, μαθητών, πολιτικών αντιπάλων και αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, όπως ο «Ριζοσπάστης» κλπ.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ