Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η φωνή του ΚΚΕ

Πριν ακόμα από την επίσημη κήρυξη των εκλογών φάνηκε πως η συνταγή για τη «σούπα» ήταν δοσμένη. Κύρια «υλικά» η ΟΝΕ και η με κάθε τρόπο προσπάθεια (με το καλό ή με το άγριο) διαμόρφωσης νεοταξικής συνείδησης. Σώνει και καλά να συνηθίσει ο λαός στη «γεύση», έτσι που και μετεκλογικά να του λένε με θράσος, «τηρούμε το πρόγραμμά μας» ή «δε σου κρύψαμε τίποτα...», και να μειώνουν τη διάθεση αντίστασής του. Αυτό γιατί, έμμεσα και χωρίς να το πολυκαταλάβει, το σχέδιο είναι να τον έχουν μετατρέψει και με την ψήφο σε συνένοχο μιας πολιτικής που θα στρέφεται εναντίον του.

Παλιό το κόλπο και πολύ άσχημη η «μυρωδιά» των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται. Γι' αυτό έπρεπε να «σκεπαστεί» με διάφορα άσχετα «καρυκεύματα», από ταξίματα μέχρι ρουσφέτια και από παιχνίδια μεταγραφών πολιτικών μέχρι συμπαθητικά σκυλάκια, σερβιρίσματα σε μπαρ, άχαρα τσάμικα και αμόλημα αϊτού με γαντάκια... Αν πάλι αυτά δεν έφταναν, υπάρχουν οι λεγόμενες «προσωπικές συνεντεύξεις» να ενημερώσουν το κοινό για κάθε τι άσχετο, τη βιογραφία και την προσωπική ζωή του πολιτικού, εκτός από την ουσία της πολιτικής του...

Κάπως έτσι ήταν όλα κανονισμένα και στο γνωστό παραμύθι του Αντερσεν, ώσπου ο μη «μιλημένος» πιτσιρικάς πετάχτηκε και είπε «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και έγιναν όλα μπάχαλο. Σήμερα οι απόγονοι εκείνων που έπειθαν τον κόσμο όλο για τη «σπουδαία φορεσιά» του βασιλιά φροντίζουν εγκαίρως να μην ακουστεί καθόλου η φωνή, που λέει πως η «σούπα είναι ξινισμένη και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα».

Οποιος πιστεύει πως αναπαράγουμε μια συνηθισμένη προεκλογική γκρίνια «μικρού κόμματος», ας αναλογιστεί μόνο το γεγονός πως στις 37 συνολικά βραδινές ενημερωτικές εκπομπές, που μεταδόθηκαν από τις 7 του Φλεβάρη μέχρι και σήμερα στους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, υποψήφιος του ΚΚΕ παραβρέθηκε μόνο σε μία, στο «ALPHA», στις 3 του Μάρτη. Ας αναλογιστεί γιατί η προχτεσινή συγκέντρωση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καβάλα ποτίστηκε «εξαφανιζόσκονη» από, σχεδόν, το σύνολο των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ.

Πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποφασίζει ελεύθερα όταν του έχουν στερήσει να ακούσει ευκρινώς εκείνη ακριβώς τη φωνή που «χαλάει τη σούπα»; Ακόμα και αν προκαταβολικά διαφωνεί, πράγμα απίθανο, αν τα συμφέροντά του δεν είναι με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, πάλι μόνο όταν έχει «τύψεις συνείδησης» ή άλλους ανάλογους λόγους θα δεχτεί να του «βουλώνουν τα αυτιά και να του κλείνουν τα μάτια».

Τους κομμουνιστές δεν τους πιάνει το παράπονο. Για να φτάνουν να χρησιμοποιούν τέτοια μέσα αποκλεισμού τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και της τηλεόρασης με τη συνενοχή-ανοχή των δυνάμεων του δικομματισμού, αποδείχνεται ακριβώς πως όπου πέφτει ο κουκουέδικος λόγος είναι σπόρος που φυτρώνει.

Με πείσμα, χωρίς εφησυχασμό και με το αίσθημα «το φόβο μας να 'χουν...» θα συνεχίσουμε όχι μόνο να διαπιστώνουμε τα ίδια υλικά της «σούπας» τους, αποτρέποντας το λαό να δοκιμάσει, αλλά προτείνοντας ταυτόχρονα και τη μόνη «συνταγή», που υπηρετεί ταυτόχρονα τα συμφέροντά του. Τη θεμελίωση και με την ψήφο στις 9 του Απρίλη του αντίπαλου δέους, του Λαϊκού Μετώπου.


Παύλος Αλέπης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ